500 besökare på ALV-premiären – "Det känns fantastiskt"

På fredagen öppnade Astrid Lindgrens värld för säsongen. Trots att regnet hängde i luften hade flera besökare samlats utanför.

Joacim Johansson, VD för Asttirld Lindgren Vimmerby AB berättar att man gjort riskbedömningar för varje plats i parken för både gäster och personal.

Joacim Johansson, VD för Asttirld Lindgren Vimmerby AB berättar att man gjort riskbedömningar för varje plats i parken för både gäster och personal.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-05-28 17:00

– Det känns fantastiskt roligt att återigen få öppna, säger Joacim Johansson, VD för Astrid Lindgren Vimmerby AB.

På grund av coronapandemin behöver besökare förköpa biljetter innan de kommer till parken och inför öppningsdagen har man sålt drygt 500 stycken. Med hänsyn till regeln om att varje gäst ska ha 20 kvadratmeter att röra sig på kan man egentligen ta emot över 6500 besökare.

– Inledningsvis kommer vi inte att ta in så många gäster. Det som styr oss är begränsningen vi har på våra publikplatser och hur många som får sitta på våra gradänger, säger Joacim Johansson.

Fram till den 1 juni kommer man dock inte att spela teater i parken med hänsyn till de restriktioner som finns. Därefter höjs gränsen för sittande publik utomhus till 500 personer och man kan börja ge föreställningar. Ett 20-tal förväntansfulla gäster hade samlats utanför entrén innan öppningen. Några av dem var paret Florian och Nicole med barnen Iza och Jacob. De kommer från Tyskland och besökte Astrid Lindgrens värld för första gången. 

– Iza är det största Pippi Långstrump-fanet i hela Tyskland! Hon vill se Villa Villekulla men också Katthult där Emil bor, säger Florian.

– Vi är väldigt spända och har väntat på det här länge, säger Nicole.

Ett pandemifritt år hade tusentals besökare kommit till parken första dagen, men även om säsongen kommer att bli annorlunda, åtminstone inledningsvis, så menar VD:n Joacim Johansson att vana besökare kommer känna sig som hemma.

– Det kommer att se ut och vara precis som vanligt. Alla besökare har tillgång till parken och miljön och kan leka och upptäcka. Man kan också se vår Luffarorkester stå och spela någonstans och det kanske till och med kan hända att Kling och Klang dyker upp i parken nu, säger han.

Parken drabbades hårt av pandemin förra säsongen och tvingades stänga. Inför den här säsongen har man gjort riskbedömningar både gäster och personal, för att göra verksamheten så säker som det bara går ur pandemisynpunkt. Exempelvis arbetar många park- och entrévärdar med munskydd eller visir.

– Vi arbetar utifrån situationen och på några ställen i parken kommer personalen ha visir. På andra ställen har vi plexiglas vid kassorna och så vidare. Varje enskild arbetsplats är riskbedömd och personalen kan använda visir utifrån närheten de kan tänkas få med gästerna där, säger Joacim Johansson.

Drygt 500 personer hade förköpt biljetter till Astrid Lindgrens världs säsongsöppning.
Drygt 500 personer hade förköpt biljetter till Astrid Lindgrens världs säsongsöppning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!