Så förändrade restriktionena Vimmerby

Femhundrasextioåtta. Det är så många dagar vi har levt med restriktioner på grund av pandemin. Nu har Sverige äntligen öppnat upp igen, men minns du hur det har varit? Vimmerby Tidning har sammanställt en tidslinje med ett urval av artiklar som vittnar om hur restriktionerna förändrade lokalsamhället.

Efter att regeringen 21 januari meddelade att gymnasieskolor ska kunna bedriva viss undervisning i klassrum igen, införde Vimmerby gymnasium växelvis undervisning på plats.

Efter att regeringen 21 januari meddelade att gymnasieskolor ska kunna bedriva viss undervisning i klassrum igen, införde Vimmerby gymnasium växelvis undervisning på plats.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2021-09-29 21:00

10 mars 2020: Förbud mot folksamlingar på mer än 500 personer införs.

Den 17 mars kom beskedet från Folkhälsomyndigheten att man råder gymnasieskolor, lärosäten, yrkeshögskolor och komvux att bedriva distansundervisning. Det ledde till en snabb omställning för de olika verksamheterna i Vimmerby kommun. 

Den 19 mars rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man avstår från alla icke nödvändiga resor och helgresor inom Sverige. 

Från och med den 25 mars tillåts endast bordsservering på restauranger och barer. Så reagerade krögare i Vimmerby på den nya regeln då. 

Från och med den 29 mars gällde max 50 personer som deltar i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Kyrkoherdarna i Vimmerbys pastorat och Aspelands pastorat berättade hur de påverkades av den nya regeln. 

Det var också den här regeln som gjorde att Astrid Lindgrens Värld tvingades att stänga den 26 juni samma år.

undefined
Den 1 april infördes ett nationellt besöksförbud på särskilda boenden, men Både Hultsfred och Vimmerby införde sina besöksförbud tidigare.

Den 1 april införs ett nationellt besöksförbud på särskilda boenden. Men i Hultsfreds kommun beslutade man sig för att införa det redan den 13 mars. I Vimmerby kommun infördes det den 20 mars. 

Från och med den 13 maj avråds det från resor inom Sverige, som sträcker sig längre än en till två timmar från hemmet. En månad senare, 13 juni, meddelar man att det åter går att resa inom Sverige igen men man bör vara försiktig.

Den 1 oktober 2020 hävs det nationella besöksförbudet på särskilda boenden. Anhöriga bokade snabbt tid för att besöka sina äldre på Vimmerby kommuns boenden. 

8 oktober undantas restauranger från regeln om max 50 personer vid allmänna sammankomster. Beskedet togs emot med glädje och lättnad av restaurangbranschen i Vimmerby och Hultsfred. 

Från och med 1 november höjs maxantalet till 300 personer vid publika tillställningar som idrottsevenemang och konserter, förutsatt att varje person har en egen plats att sitta på.

undefined
10 november 2020 infördes skärpta lokala råd för Kalmar län och bibliotek, träningsanläggningar och simhallar i Hultsfred och Vimmerby stängde.

Andra vågen slår till och 10 november införs skärpta lokala råd för Kalmar län. Till följd av detta stängde Vimmerby och Hultsfred kommuners badhus, träningsanläggningar och bibliotek samt flera andra kommunala verksamheter.

20 november alkoholservering på barer och restauranger förbjuds efter klockan 22, något som krögare i Vimmerby var kritiska mot. 

Från och med 14 december ersätts de lokala skärpta råden med nya allmänna råd där tonen är mer "ska" än "bör". Smittskyddsläkaren i Kalmar län gav råd om hur Vimmerbyborna skulle tänka inför storhelgerna. 

Från och med 24 december skärps restriktionerna ytterligare. Alkoholservering förbjuds på barer och restauranger efter klockan 20 och maximalt fyra personer får sitta tillsammans, något som oroade den redan hårt utsatta restaurangbranschen i Vimmerby. Förbud mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer införs. 

Årsskiftet 2020/2021

8 Januari 2021 klubbar regeringen igenom den nya pandemilagen som innebär att regeringen kan besluta om hur många personer som får vistas i samma lokal samt reglera öppettider. Vid kontroll var träningsanläggningar och butiker i Vimmerby och Hultsfred "över förväntan" duktiga på att följa pandemilagens bestämmelser, enligt Länsstyrelsen. 

undefined
Efter att regeringen 21 januari meddelade att gymnasieskolor ska kunna bedriva viss undervisning i klassrum igen, införde Vimmerby gymnasium växelvis undervisning på plats.

21 januari meddelar regeringen att gymnasier ska kunna bedriva viss undervisning i klassrum och att kommuners aktiviteter för barn ska kunna börja öppna upp. Vimmerby gymnasium började planera inför att låta eleverna återgå till växelvis undervisning på plats. Albäcksskolan införde växelvis undervisning på plats från och med vecka fem.

24 januari införs ett inreseförbud från Norge för att minska risken för smittspridning av den brittiska virusvarianten.

Från och med 4 februari får barn och ungdomar som är födda 2002 och senare återigen gå på idrottsträningar. "Roligt att komma igång och träna igen", tyckte många Vimmerbyungdomar som deltog i aktiviteter under sportlovet.

Från 1 mars förbjuds serveringar att ha öppet för förtäring från klockan 20.30 till 05.00. 

16 april införs lättade restriktioner för dem som fått vaccin 

Från och med den 26 april skärps ytterligare de regionala rekommendationer i Kalmar län. Tack vare att de genomfördes utomhus, kunde studentbalerna i Hultsfred och Vimmerby trots de skärpta rekommendationerna gå av stapeln i början på maj. Några av de som däremot tvingades ta ett tufft beslut utifrån de rekommendationerna som rådde då var Martina och Johan som beslutade att skjuta på sitt bröllop ytterligare ett år.

Regeringen presenterar 27 maj en femstegsplan för hur restriktionerna successivt ska lättas och fyra dagar senare upphör de skärpta regionala rekommendationerna att gälla i Kalmar län. 

undefined
Hélén Elfving som är kyrkoherde i Vimmerby pastorat fick ta emot många samtal om bokningar för bröllop och dop när restriktionerna lättade 1 juli.

1 juni tas det första steget i regeringens plan. Deltagartaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs till 50 sittande personer, vilket fick många att ringa Vimmerby pastorat för att boka dop och bröllop. Dessutom förlängs serveringsställens öppettider till 22.30, vilket många Vimmerbybor passade på att njuta av på kvällen.

1 juli tas det andra steget och deltagartaken för såväl privata som offentliga tillställningar höjs. Reglering i öppettider för serveringsställen slopas och på uteserveringar tas begränsningen av storlek på sällskap bort. Inomhus höjs begränsningen från fyra till åtta personer per sällskap. På frisörsalongerna i Vimmerby märktes lättnaderna när många ville bli av med sina "coronafrisyrer".

15 juli tas det tredje steget och kommuners befogenhet att förbjuda tillträde på platser där trängsel kan uppstå tas bort, bussar och tåg som åker långt får nu boka alla platser igen och regleringen för kvadratmeter/person på gym, handelsplatser och liknande slopas. 

29 september tas det fjärde steget i regeringen plan och så gott som alla tidigare förbud och restriktioner tas bort. Deltagartaken för såväl privata som offentliga tillställningar slopas, vilket fått nöjesbranschen i Vimmerby och Hultsfred att jubla. Såhär tycker invånarna i Vimmerby och Hultsfred om att restriktionerna tas bort. 

Studentbalen kunde trots restriktionerna genomföras i både Hultsfred och Vimmerby.
Studentbalen kunde trots restriktionerna genomföras i både Hultsfred och Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!