59 hushåll i Vimmerby har fortfarande strömavbrott

Det har ordnat sig för de flesta som drabbades av strömavbrott under de rullande åskvädren igår, tisdag. Men för räddningstjänsterna väntar några kritiska dygn.

Vimmerby2021-07-28 07:14

Nu på onsdagsmorgonen visar Eons avbrottskarta att det fortsatt är problem på olika håll i både Vimmerbys och Hultsfreds kommuner. 12 hushåll i Hultsfred har strömavbrott, 59 i Vimmerby.

Eon kan inte ge någon prognos för när det ska vara åtgärdat, men strömmen kan komma och gå under tiden serviceteknikerna arbetar. 

En allmän rekommendation är att inte i onödan öppna kyl och frys, för att behålla kylan.

Trots det kraftiga åskovädret på tisdagen blev det en lugn kväll för räddningstjänsten i Vimmerby.

– Det har varit lugnt hittills, bara ett automatlarm och en mindre gräsbrand tillföljd av blixtnedslag. Inga påringningar om översvämningar heller, säger jourhavande räddningschef i beredskap, Kenneth Söderberg, på onsdagsmorgonen.

Men blåsa faran över för bränder efter blixtnedslag är inte aktuellt.
– Vi står inför några kritiska dygn nu om det pyr i markerna efter blixtnedslag, det brukar röra sig om två till fyra dygn, men kan också ta längre beroende på hur långt det trängt ner i marken, säger han.

För att upptäcka såna bränder har länsstyrelsen satt in ett extra flyg per dag utöver det ordinarie brandflyget. 

Även räddningstjänsten i Hultsfred fick en lugn tisdag.

– Vi fick inga larm om översvämmade källare, det kom för lite regn i vår kommun för det, eller andra larm heller som kan relateras till vädret, säger Andreas Enberg, räddningschef i beredskap.

– Utan det som kan bli nu är skogsbränder, till följd av åsknedslag, men det lär visa sig under dagen eller morgondagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!