60-talet flyttar in på Näktergalen

Teakmöbler, framtidstro och flower power. Nu flyttar ljuva 60-talet in på Stadsmuseet Näktergalen. "De flesta har en relation till den här tiden, oavsett om man var med eller ej", säger museiföreståndare Gunilla Gustafsson.

Kortkort och 60-talsfåtölj.

Kortkort och 60-talsfåtölj.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-05-30 10:30

Efter 50-talsutställningen på Näktergalen för några år sedan kom frågan från besökarna som ett brev på posten: "När gör ni en utställning om 60-talet?"

Svaret är nu. Bland 1700-talets vägg- och takmålningar har möbler, prylar, bilder, kläder och leksaker med typiskt 60-talssnitt tagit plats.

– 60-talet är ett spännande decennium med enorm utveckling inom både mode, politik och teknik. Det är stor skillnad på 1961 och 1968-69, säger Gunilla Gustafsson, som själv är 60-talist.

Hög nostalgifaktor tycker säkert många, samtidigt som 60-talets stil är eftertraktat bland många retrofantaster som inte ens var påtänkta när det begav sig.

– Det känns färskt, fast det gått 50 år. Och 60-talet är ju superinne. Vi tror förstås att intresset för den här utställningen kommer att vara stort och att många olika åldrar kan ha behållning av den.

Vad tycker du är typiskt 60-tal?

– För mig personligen är det ju leksaker, eftersom jag är född i mitten av 1960-talet. Annars är det ju alla häftiga tyger och mönster, och den positiva framtidstron som fortfarande fanns kvar.

Från privatpersoner har man lånat möbler och föremål.

– Allt ifrån en sak till halva bohag. Vi är lika tacksamma för allt. Det finns också en hel del fina kläder, däremot var det svårare att hitta mer vardagsbetonade 60-talskläder. Sånt sparar man ju inte lika gärna.

Bland de lokala inslagen finns texter och bilder som ger en summering av 60-talet i Vimmerby – utsett till Sveriges roligaste stad av Expressen 1967.

Några större spår av 68-rörelsen i Vimmerby har man inte hittat. Däremot hade polisen rejäla problem med "raggareländet" 1964 och i november var det raggarupplopp. Och så byggdes det idrottshall, 1964 föddes rekordmånga barn på BB i Vimmerby och en författare som redan då var världsberömd insåg att hennes barndomshem på Näs nog kunde bli av framtida intresse, så tillsammans med sin bror Gunnar Ericsson meddelade Astrid Lindgren att barndomshemmet skulle återställas till det skick som var när de växte upp.

Utställningen invigs den 13 juni med tidstypisk livemusik.

– Och går det som vi vill har vi också tre 60-talsbilar på plats.

1960-talet i Vimmerby

1961 Barnens dag lockade ca 5000 personer. Kjerstin Dellert var årets huvudattraktion.

1962 Domushallen vid torget i Vimmerby besöktes av 5000 personer öppningsdagen i maj, några månader senare var det dags för invigning av nya EPA

1963 Prinsessan Christina invigde Hantverkets jubileumsutställning i Vimmerby i juni, som besöktes av totalt 25000 personer.

1964 Under året hade polisen stora problem med ”raggareländet”. I februari bildades Club 64 där raggarna gick samman i en förening med stadgar och styrelse och fick en klubblokal vid Krönbaden. De införde alkoholförbud och åldersgränsen 15 år. Det höll en knapp månad innan det i mars blev en ”spritorgie”. I november samma år var det raggarupplopp i centrala Vimmerby, tre polismän attackerades och skadades.

1965 Unga popgruppen The Osmonds från USA var på bejublat besök i Vimmerby Folkets park.

1966 Första spadtaget togs för byggandet av Idrottshall, placeringen har varit en segsliten diskussion.

1967 Vimmerby utses av tidningen Expressen till Sveriges roligaste stad.

1968 Idrottshallen invigdes av Olof Palme

1969 Den s k ”saneringsvågen” av Vimmerbys centrala delar fortsatte och Sandströms Café revs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om