70 och 50 år i barnens tjänst

Det handlar om barnen. Barnens rätt och barnens röst. Om allt från mat i magen och trygghet i katastrofernas skugga till en vuxen som har tid att hjälpa till med läxorna.Det är Rädda Barnen. I sin nuvarande form har lokalföreningen i Vimmerby verkat i 50 år. Men i år är det också 70-årsjubileum.- Det kommer nog tyvärr alltid att finnas barn som har det svårt, säger engagerade RB-trion Catharina Bachmann, Birgitta Hansson och Marianne Gustafsson.

Vimmerby2013-11-23 05:06


Snart kommer ni att se dem sälja lotter till det årliga Blomsterlotteriet. I år går intäkterna till katastroffonden/Filippinerna.
- Just nu stödjer vi förstås Rädda Barnens arbete i Filippinerna genom Rädda Barnens Katastroffond, där vi hela tiden sätter in pengar för beredskap vid katastrofer. I år har vi satt in nästan 15 000 kronor och mera blir det, eftersom intäkterna från Blomsterlotteriet i slutet på november går dit, säger Catharina Bachmann.
Behoven finns alltid. I riksorganisationens snart hundraåriga historia har det alltid funnits barn som behövt. Just nu handlar det förstås mycket om de tyfondrabbade. När Elin Odevall blev första ordförande i nybildade Rädda Barnen i Vimmerby 1943 mitt under brinnande krig ville ordföranden i riksorganisationen se "en hel stjärnhimmel av lokalföreningar". Det stora arbetet då blev att ta emot krigsbarnen, inte bara från Finland utan också Norge och Holland.

Under 1950-talet lades lokalföreningen på is för att i november 1963 dra igång igen på initiativ av Gunvor Klarin, som blev föreningens ordförande. Och vilken ordförande.
- Hon var fantastisk på att värva aktiva medlemmar. I och med att hon arbetade på barnavårdscentralen träffade hon många unga mammor och hemmafruar, så föreningen blev snart ganska stark. När jag började på BVC 1965 var det en självklarhet att jag skulle engagera mig och vi hade till och med våra möten i BVC:s lokaler, säger Birgitta Hansson.
Redan efter ett år hade man 130 medlemmar. Aktivitetsnivån kan man sannerligen inte klaga på. Det ordnades basarer och soaréer, syddes dockor och tomtar, bakades bröd till brödlotterier. Allt för att samla in pengar till barn som drabbats av ögonsjukdomen trakoma, eller till Jemens nödlidande barn, eller de tuberkulossjuka.

I en stor isgala i februari 1966 utmanade damerna i Rädda Barnen ett lag från stadsfullmäktige i en hockeymatch. "Det blev en verklig succé med 451 åskådare och tack vare ?överlöparen? S O Tegner, som i sista minuterna föredrog att spela i damlaget, kunde Rädda Barnen-damerna bringa gubbarna på fall med slutsiffrorna 7-5", enligt ett klipp från Vimmerby Tidning. I oktober 1967 startade en av de största insamlingskampanjerna, med stöd till Mellanöstern, Vietnam, Indien och Korea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om