70-plussare tvingas vänta – vaccinet försenat

Kraftigt minskade vaccinleveranser från AstraZeneca och frågetecken kring vilka åldersgrupper det rekommenderas för gör att vaccinationerna av 70+ försenas.

"Det är bara att beklaga att vi inte kan komma igång under februari. Vi är beroende av att utlovade leveranser kommer", säger länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

"Det är bara att beklaga att vi inte kan komma igång under februari. Vi är beroende av att utlovade leveranser kommer", säger länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Foto: Gareth Fuller

Vimmerby2021-01-29 11:16

De senaste beskeden innebär att vaccinationen av de som är födda 1951 och tidigare måste senareläggas.

– Det är bara att beklaga att vi inte kan komma igång under februari. Men vi råder inte över situationen utan är beroende av att utlovade leveranser kommer. Man önskar att man kunde styra över leveranserna mer, säger länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

undefined
"Det är bara att beklaga att vi inte kan komma igång under februari. Vi är beroende av att utlovade leveranser kommer", säger länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Sedan vaccinationen inleddes i slutet av december har regionen fått ta emot 12 400 doser. Nästa vecka kommer ytterligare 2 150 doser.

– Om man ser till den första informationen vi fick är det en drastisk minskning. Men vi håller inte inne några doser utan delar ut de doser vi får, säger Ragnarsson.

Förra veckan drogs också takten ned för vaccinationer av personal inom kommunernas omsorg och hemtjänst, samt för regionens vårdpersonal som jobbar med covid-patienter, på grund av Pfizer/Biontechs tillfälliga minskning av produktionen.

En konsekvens av detta blir att andra dosen vaccin nu ges efter fyra veckor, både inom regional och kommunal hälso- och sjukvård.

– Att ge andra dosen efter fyra veckor är inget farligt utan det är helt inom marginalerna för att det ska ge ett fullgott skydd, säger Ragnarsson. 

– Vi kan ändå konstatera att vaccinationen av de högst prioriterade grupperna går enligt plan. Kommande veckan kommer dock betydligt färre doser att kunna levereras ut till kommunerna på grund av läkemedelsbolagens neddragningar.

När allmänheten kan få sina vaccindoser är fortfarande oklart. 

– Det är en gissningslek, men förhoppningen är att det blir längre fram i vår, och som tidigare är målet fortfarande att alla som vill ska kunna ha vaccinerat sig fram till midsommar, säger Ragnarsson.

undefined
Vaccinet försenas.

Till och med vecka 3 hade enligt Folkhälsomyndighetens statistik  3,4 procent av invånarna i Kalmar län vaccinerats, för hela Sverige var siffran 2,2.

Hälsocentralerna, som vaccinerar de som har hemtjänst och de som bor tillsammans med de som har hemtjänst, men inte hemsjukvård, kommer också få ett antal doser. Men hur många doser per kommun som det gäller går ännu inte att säga.

– Totalt nästa vecka kommer 100 doser levereras till särskilda boenden i länet, till hälsocentralerna 1200 doser, till kommunpersonal 350, och till vårdpersonal på sjukhus 500 doser, säger Rolf Asmundsson på regionens pressjour.

Till och med vecka 3 hade, enligt Folkhälsomyndighetens statistik, 3,4 procent av befolkningen i Kalmar län vaccinerats mot covid-19. Tillsammans med Dalarna, Sörmland och Västmanland noterar länet de högsta vaccinationstalen i landet. För hela Sverige är siffran 2,2 procent av befolkningen.

AstraZenecas vaccin godkändes av EU under fredagseftermiddagen.

– Nästa veckas planering påverkas inte av godkännandet. De grupper som vaccineras nu vaccineras inte med AstraZeneca, för andra dosen måste vara samma som första. Men det vore intressant att veta om godkännandet kommer gälla för alla åldersgrupper. Tanken med AstraZeneca är att det ska ges till 70+ och den breda allmänheten, förklarar Asmundsson. 

Det råder en stor osäkerhet kring hur leveransproblemen och det eventuella godkännandet kommer att påverka den fortsatta vaccinationsplanen.

– Det stora problemet nu är att vi får mindre leveranser än vad som utlovats från början, säger Asmundsson.

Vaccinet försenas.
Vaccinet försenas.
Halten i vaccinplanen

Tidigare i veckan varnade EU för att en 60-procentig minskning i leveranstakten från Astra Zeneca hotar fram till och med mars. 

Ett produktionsproblem har gjort att Astra Zeneca inte kan leverera så många doser som de utlovat.

För Sverige skulle det innebära en leverans av 400 000 doser i februari, istället för en miljon som var tänkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!