Rolf Landholm känner till våra trakter väl. Han är uppvuxen i Hultsfred och har dessutom jobbat som skolchef i Eksjö kommun.
Sedan 5 februari jobbar han 80 procent för en lön på 85 000 kronor i månaden, även om det i realiteten blivit en tidsinvestering som motsvarar en heltidstjänst.
– Men de 20 procenten bjuder jag på, säger han när vi träffas på kontoret i stadshuset.
Anställningsavtalet är skrivet på 4+1+1 månader. Med andra ord kan drygt halva hans tid i Vimmerby redan ha passerat.
– Man kan säga att jag egentligen bara är en bricka i spelet. Jag veckopendlar hit från min familj i Falkenberg som tycker saker och ting, vilket även de som anställt mig gör. Vi får se var det landar. Men jag tycker det är skitroligt, annars hade jag inte hoppat på uppdraget.
Med erfarenheten från rollen som kommundirektör i Falkenberg i 12 år samt anställningar som skolchef i både Varberg och Eksjö kommun har Rolf Landholm sannerligen erfarenhet från de kommunala maktkorridorerna.
Hans bild är att alla kommuner, oavsett storlek, egentligen kämpar mot samma slags utmaningar.
– Det som skiljer är vilka förutsättningar som finns för att klara alla dessa utmaningar. Jag vill påstå att utmaningarna varit desamma sedan början av 2000-talet. Det som tagit fart är digitaliseringen, annars är mycket sig likt.
Ett exempel är demografin.
– I Vimmerby tappade man fram till 2013 ungefär 12 procent i åldersintervallet 0–19, medan 80 år och uppåt ökade med nästan 30 procent. Det gör att det ställs enorma krav på verksamheten att ställa om från en minskad förskola och skola till en utökad äldreomsorg. Men det är inga större skillnader i landet.
Viktiga områden för Vimmerby som Landholm pekar ut är såklart ekonomin, men även möjligheten till samverkan med andra kommuner i driftfrågor, näringslivsutveckling, kransorternas överlevnad samt grön omställning.
Och inte minst infrastrukturen, där den rutinerade kommuntoppen anser att Kalmar län blivit en bortglömd del av landet.
– Ser vi till den nuvarande och tidigare regeringar har infrastrukturen blivit eftersatt i Kalmar län. Ta vägen ner till Kalmar exempelvis. Den är inte så rolig förrän man kommer ut på E22. Har man en bra infrastruktur får man bättre koppling till större tätorter som kan bli ett lokomotiv. Däremot tycker jag inte Kalmar är något lokomotiv för vårt län. Dels är det för långt bort och dels är det en för liten ort.
Vi rör oss vidare till något mer positivt; Vimmerbys styrkor som kommun.
– Det finns en stor trygghet och det är en bra plats att växa upp på, vilket även undersökningar visar. Arbetslösheten är också förhållandevis låg. Den lilla kommunens fördelar finns här och det borde nog marknadsföras kraftigare.
Därtill finns det ett starkt föreningsliv som inte ska förringas, menar Landholm.
– Det är jätteviktigt. Kommunen skulle inte kunna hantera alla ungdomar om föreningslivet inte var aktivt. Det är otroliga insatser från så många ideellt arbetande människor, och jag tycker inte alltid att de får respekten de förtjänar. Nån nämnde till mig att Vimmerby IF har över 1 000 medlemmar. Det är helt fantastiskt.
I förra veckan var kommuntoppen på plats i ett fullsatt VBO Arena när Vimmerby Hockey fixade det allsvenska kontraktet.
– Det är 1 750 människor som går på en hockeymatch i en kommun med 15 000 invånare. Tänk bara på vilka effekter som det ger för näringsliv, hotell och spridningen av Vimmerby som ort att ha VH i Hockeyallsvenskan under en hel säsong.
Rolf Landholms föregångare Carolina Leijonram fick lämna sin roll som kommundirektör i början av december, detta efter en stökig politisk höst i Vimmerby kommun där majoriteten sprack för att sedan hitta tillbaka till varandra.
Vad kan ni i kommuntoppen göra för att återfå förtroendet hos medborgarna?
– Man måste vara transparent. I och med att det är en offentlig verksamhet ska vi inte dölja något. För börjar man undanhålla sanningen sitter man förr eller senare i skiten. Vi ska tjäna invånarna och allt ska vara synligt, förutom det som är sekretessbelagt under socialförvaltningen.
Varför är det så svårt med transparens?
– Jag vet faktiskt inte, svarar Landholm och berättar om en händelse när han jobbade i Eksjö kommun för många år sen, när han vägrade lämna ut en handling, vilket slutade med att han blev JO-anmäld och senare fälld:
– Jag visste att personen som ville ha ut handlingen skulle använda det i ett felaktigt syfte. Men det var såklart fel av mig. När jag sen anmäldes och blev fälld kom ju media direkt. "Jag har gjort fel", sa jag och förklarade hur det var. Då blev det tyst. Gör man fel är det lika bra att vara transparent och pudla. Svårare är det inte.
Vad kommer du fokusera på kommande månader?
– Just nu är vi inne i en budgetprocess. Vi diskuterar framtida investeringar och hur det ska prioriteras. Därmed går vi också indirekt igenom hela driftorganisationen och det tar ju en del av tiden. Sen dyker också frågor gällande länet upp med jämna mellanrum.
Han jämför jobbet inom kommunal verksamhet med att jobba i lanthandel.
– Vi säljer i stort sett allt från köttfärs till traktorer. När dagen börjar vet man inte alltid vilket ärende vi ska ta tag i nu. Det finns givetvis en del jobb med organisationen här också, men jag vet ju inte hur mycket jag får förändra. Det kommer snart en ny person och tar över.