Pärlplatteinsamlingen: Hugo nådde sitt mål

Genom att sälja pärlplattor har 9-årige Hugo Thalin samlat in pengar för att hjälpa behövande i Ukraina. Nu har 10 001 kronor skickats iväg.

Hugo Thalin lyckades samla ihop 10 001 kronor till behövande i Ukraina genom att sälja pärlplattor.

Hugo Thalin lyckades samla ihop 10 001 kronor till behövande i Ukraina genom att sälja pärlplattor.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-04-01 17:15

När Hugo Thalin från Vimmerby började sin insamling var målet att få ihop 10 000 kronor. Och det har han nu nått. Den sista mars sattes 10 001 kronor in till UNHCR Sverige för deras insatser i Ukraina. 

– Det känns jättebra att ha nått mitt mål. Det är kul att kunna hjälpa alla som behöver, berättar Hugo Thalin. 

Sedan början av mars har han suttit och sålt pärlplattor runt om i Vimmerby.

– Han har verkigen varit en eldsjäl i den här frågan. Så fort han har varit ledig så har detta varit det han pysslat med. På eftermiddagar efter skolan och på helger. Så han har slitit hårt. Jag är jättestolt och så glad över Hugos engagemang och alla andras engagemang i hans arbete.  Det här är viktigt för honom och viktigt för oss alla andra i familjen, säger mamma Anna Thalin. 

Önskan att hjälpa till kom efter att Hugo Thalin sett Lilla Aktuellt i skolan och hur kriget i Ukraina påverkade barnen där. 

– Jag tycker att det är viktigt att hjälpa andra, berättar han. 

– Han är väldigt omtänksam som person, instämmer Anna Thalin och fortsätter; 

– Vi ville stötta honom direkt när han kom hem och sa "jag måste göra något!". Så det har vi försökt göra. När han blev frustrerad och ville göra mer så hjälpte vi honom och gjorde inlägg på facebook. Då blev det en större spridning än de personer han mötte på torget och vid matbutikerna. Förutom skolan så arbetar han också som barnskådespelare på Astrid Lindgrens Värld så den senaste tiden har han inte kunnat lägga lika mycket tid som han gjorde första veckorna. 

undefined
Var enda ledig tid har Hugo Thalin jobbat med sin insamling. "Det är jättekul att han drog igång något eget. Jag är så stolt," säger mamma Anna Thalin.

Att han valde att hjälpa till genom just pärlplattor föll sig naturligt. 

– Jag har sedan jag var liten älskat att pärla så jag hade redan massor med pärlplattor. Och min kompis älskade också att pärla. Så då bara bestämde bara bestämde vi att vi skulle gå ut och sälja. 

Exakt hur många pärlplattor som sålts är oklart men Anna Thalin berättar att det rör sig om "massor".

– Han pärlade jättemycket som yngre och har haft ett pärlplattemuseum hemma. Han bara länsade det inför det här. Han drog ner alla i en korg och så gick han ut. Utöver det han hade har han gjort nya i Ukraina-färger.

Hur tycker du att det har varit?

– Det har gått bra. Folk har varit jättesnälla och velat köpa. 

Varför var målet just 10 000 kronor?

– Jag fyller snart tio så då kände jag att det skulle passa att samla ihop 10 000. 

Kommer du fortsätta?

– Jag kanske kommer att fortsätta någon dag när jag är ledig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!