Opraktiskt och onödigt eller smidigt och nödvändigt? Enligt en ny Sifo-undersökning vill nästan 9 av 10 invånare i Kalmar län ha kontanterna kvar, vilket innebär en ökning med 8 procentenheter från 2018 då samma undersökning genomfördes. Däremot är det inte alla som använder kontanter till vardags. Vimmerby Tidning har hört med några fredagsbesökare i centrum hur de resonerar.
– Om man av någon anledning inte kan komma in i sin bank är det bra att ha lite kontanter på lager, men jag använder det inte annars, säger Marie Samuelsson som sitter och fikar i sommarvärmen.
Johan Nilsson, kund– och marknadschef på Bankomat AB, menar att Sveriges befolkning på sistone har fått större förståelse för vikten av kontanthantering i Sveriges krisberedskap, som en effekt av kriget i Ukraina.
– Det är skönt att slippa ha kontanter i vardagen, men det är bra att ha lite uttaget om en kris kommer, säger Liz Hultman som sitter bredvid Samuelsson.
Det är hon inte ensam om att tycka. Utanför kyrkan sitter ett gäng och äter pizzalunch när Vimmerby Tidning går förbi. Vi frågar dem hur de resonerar kring kontantanvändning.
– När det var mycket prat om kristider tog jag faktiskt ut lite kontanter för att ha hemma, berättar Anna Wik.
Annette Karlsson nickar instämmande, men hon tycker också att kontanter är bra på andra sätt.
– Jag tycker att kontanter är bra att ha för att kunna lära barn vad pengar innebär, säger hon.
Det håller även Pia Eriksson med om, som strosar nerför gatan en bit bort.
– De är bra att ha när man ska öva på ekonomi, säger hon.
Hon lägger till att det allra bästa vore att ha kvar båda delarna, kontanter och digitala lösningar, för att samhället annars blir mer sårbart. Det har även sonen Axel Karlsson, 11, förstått.
– Om det blir en cyberattack och korten inte fungerar är det bra att ha kontanter, säger han.
Tvärsöver gatan kommer familjen Dimmers gående. De kommer från Tyskland och berättar att kontanter fortfarande är det vanligaste betalmedlet där, men att kortanvändningen har ökat av hygienskäl som en effekt av pandemin.
– För ungefär tre veckor sedan låg ett stort banksystem nere i Tyskland, och då tänkte man på att det är bra med kontanter, säger Mike Dimmers.
En ökad vilja att ha kvar kontanter som betalmedel i framtiden syns inte bara i Kalmar län. Enligt Johan Nilsson är det en trend man sett i hela Sverige under de senaste fem åren.