I ett föreläggande från förra veckan ställer Skolinspektionen krav att kommunen presenterar åtgärder senast i november.
Inspektionen under vårterminen visar på stora brister på fritidshemmen. Det handlar om barngrupper som är allt för stora och lokaler som är små, slitna och där det också finns andra brister. Bland annat pekar man på att lokalerna inte är anpassade efter vare sig antalet elever eller efter verksamhetens behov.
En rektor beskriver för Skolinspektionen om ett fritidshem som har 90 elever inskrivna och att ungefär 60 av dem är där dagligen, men lokalerna är bara anpassade för 20 elever.
Personal på fritidshemmen ger liknande bilder i intervjuer med Skolinspektionen och berättar om problem med hög ljudnivå och om dålig luftkvalité som leder till hälsoproblem hos eleverna på några av kommunens fritidshem.
Personal beskriver också att det är svårt att upprätta säkerheten på vissa fritidshem och det inte går att hitta lugna miljöer på fritidshemmen.
Även barn- och utbildningsförvaltningen representanter som deltagit i inspektionen uppger att lokaler är undermåliga och att vissa fått stängas av säkerhetsskäl.
Skolinspektionen anser också att fördelningen av resurser till skolornas fritids inte sker efter elevernas behov och förutsättningar.
Pia Ehrnlund-Bengtsson, verksamhetschef för grundskolan, skriver i ett mail att förvaltningen ska ta fram åtgärder och en redovisning efter semestern och vill inte kommentera föreläggandet förrän då.