90 barn på fritids – avsett för 20

90 barn inskrivna på ett fritidshem som är dimensionerat för 20 barn. Trångt, högljutt och slitet är bilden av fritidshemmen i Vimmerby kommun.

Det är trångt och sltet på fritidshemmen i Vimmerby. På ett fritits avsett för 20 barn är i dag 90 barn inskrivna.

Det är trångt och sltet på fritidshemmen i Vimmerby. På ett fritits avsett för 20 barn är i dag 90 barn inskrivna.

Foto: Mikael svensson

Vimmerby2018-06-27 06:00

I ett föreläggande från förra veckan ställer Skolinspektionen krav att kommunen presenterar åtgärder senast i november.

Inspektionen under vårterminen visar på stora brister på fritidshemmen. Det handlar om barngrupper som är allt för stora och lokaler som är små, slitna och där det också finns andra brister. Bland annat pekar man på att lokalerna inte är anpassade efter vare sig antalet elever eller efter verksamhetens behov.

En rektor beskriver för Skolinspektionen om ett fritidshem som har 90 elever inskrivna och att ungefär 60 av dem är där dagligen, men lokalerna är bara anpassade för 20 elever.

Personal på fritidshemmen ger liknande bilder i intervjuer med Skolinspektionen och berättar om problem med hög ljudnivå och om dålig luftkvalité som leder till hälsoproblem hos eleverna på några av kommunens fritidshem.

Personal beskriver också att det är svårt att upprätta säkerheten på vissa fritidshem och det inte går att hitta lugna miljöer på fritidshemmen.

Även barn- och utbildningsförvaltningen representanter som deltagit i inspektionen uppger att lokaler är undermåliga och att vissa fått stängas av säkerhetsskäl.

Skolinspektionen anser också att fördelningen av resurser till skolornas fritids inte sker efter elevernas behov och förutsättningar.

Pia Ehrnlund-Bengtsson, verksamhetschef för grundskolan, skriver i ett mail att förvaltningen ska ta fram åtgärder och en redovisning efter semestern och vill inte kommentera föreläggandet förrän då.

Fritidshem i Vimmerby kommun

I Vimmerby kommun finns tio kommunala fritidshem för elever i grundskolan och ett för elever i grundsärskolan. 624 elever är inskrivna i kommunens fritidshem. Det finns också ett fritidshem med enskild huvudman i Vimmerby kommun. Ansvarig nämnd för fritidshemmen inom Vimmerby kommun är barn- och utbildningsnämnden. Till nämndens stöd finns en förvaltning som leds av en förvaltningschef.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!