90 procent svenskt kött i kommunens mat

Nästan 90 procent av kommunens köttinköp har svenskt ursprung. Dansk kött saknas helt i avtalen från den senaste upphandlingen. - Jag är nöjd med den siffran, säger kostchefen Sofia Andersson.

Vimmerby2014-05-31 04:06


89,19 procent av det kött som kommunen köper in har svenskt ursprung. Resterande del importeras från Polen och Tyskland. Bara 0,28 procent av det kött som kommunen köper in kommer från Danmark - och det är köp som gjorts utanför upphandlingsavtalen.
- 89 procent är väldigt mycket och jag är nöjd med den siffran, även om det hade varit roligt med ännu högre siffror. Det är hemska bilder och texter som kommit fram från Danmark, säger kostchefen Sofia Andersson.
Kommunen ställer vissa krav på djurhållningen i sina upphandlingar. Bland annat ska samtliga grisar hållas lösgående och ha daglig tillgång till material som strö. Antibiotika får endast användas om det ordinerats av en veterinär.
- Kraven vi ställer har vi med oss hela tiden och vi får titta på dem till nästa upphandling, men de som är med i våra upphandlingar måste uppfylla de här kraven.
Kött från Tyskland och Polen köps mestadels in när det svenska tagit slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om