920 privata mil på en månad

Fem ledande tjänstemän på kommunalförbundet IT-sam har tjänstebil som en extra löneförmån. Bilarna används flitigt. Både i jobbet och inte minst privat. I fjol körde vd:n Alberto Necovski 920 privata mil - på en månad!

922 mil i privata resor körde Alberto Necovski i sin Volvo XC60 i augusti i fjol. Plus 300 för jobbets skull. Allt enligt den redovisade körjournalen. Vart de privata resorna gick redovisas inte. Bara milen. "Det var väl då jag var i Italien två gånger" säger han och menar att bilavtalen inte alls är konstiga.

922 mil i privata resor körde Alberto Necovski i sin Volvo XC60 i augusti i fjol. Plus 300 för jobbets skull. Allt enligt den redovisade körjournalen. Vart de privata resorna gick redovisas inte. Bara milen. "Det var väl då jag var i Italien två gånger" säger han och menar att bilavtalen inte alls är konstiga.

Foto:

Vimmerby2013-09-14 04:06


Vår tidning har granskat körjournalerna för de fem förmånsbilar som finns registrerade på kommunalförbundet IT-sam, där både Vimmerby och Kinda kommuner ingår tillsammans med ytterligare fyra Östgötakommuner.
Fem ledande tjänstemän disponerar varsin bil som de har direktionens klartecken för att också använda privat - utan begränsning.
Direktionens ordförande Sven-Inge Karlsson, C, vill inte kommentera förmånsbilarna med hänsyn till den pågående granskningen av vd:n.

"Rimliga bilavtal"
Han har heller inte suttit ordförande så länge, och hänvisar till Anders Ljung när det gäller bakgrunden till bilavtalen.
- Vi tyckte det var rimligt att de har bil så att de kan förena jobb och privata ärenden. Annars blir det lätt att de åker till jobbet och sedan hem när dagen är slut. Vi ville ha ett smidigt system, men självklart dras det av sedan, så att det inte belastar IT-sam. Men hur det går till i praktiken får du ta med lönekontoret i Åtvidaberg, säger Anders Ljung, C.

Exklusiva Volvo
Bilarna är Volvo av olika modeller, tre är XC60, en av Volvos mera exklusiva SUV:ar. I grundutförande kostar en ny sådan från 350 000 och uppåt beroende på hur mycket extra utrustning den för ses med.
IT-sams vd Alberto Necovski tog ut en sådan i mars i fjol. Enligt honom själv har den all tänkbar utrustning på grund av att han spenderar 500 arbetstimmar i bilen om året.

Över 900 privata mil
Han använder också bilen mycket privat. I fjol körde han 5 491 mil totalt. 2 487 mil av dom var privata resor. Särskilt mycket blev det under augusti månad. Då körde han 920 privata mil. Det är 30 mil om dagen i snitt - bara privat.
Även de andra förmånsbilarna rullar mycket, också privat.
En kundansvarig tjänsteman körde totalt 5 481 mil med sin Volvo XC60. 1 848 mil var i privat regi.
En annan ledande tjänsteman körde 3 410 mil, varav 1 900 var privata. En tredje ligger på 2 606 mil, av de är 1 893 privatresor. Den siste har bara haft bilen mellan juni och december. Under den tiden rullade den XC60:n 2 712 mil, och 487 var privata resor.

Betalar förmånsskatt
Enligt Peter Lindh på Åtvidabergs kommun som för IT-sams räkning redovisar förmånsbilarna till Skatteverket, är grundregeln att resor mellan bostaden och arbetet ska betraktas som privata resor.
Det hanteras olika av de tjänstemän som disponerar förmånsbil.
Samtliga betalar dock skatt för förmånen med fri bil och fri bensin. Det redovisa i två poster per år. En post för förmånsvärdet av bilen, summan för det fastställs en gång om året och en post för de bensinkostnader som gått åt utifrån de körda privata milen.
- Det sker helt enligt skatteverkets regler, säger Peter Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om