Åbro Bryggeri i tvist med restaurangägare – får stort skadestånd

En person döms att betala skadestånd på drygt två miljoner kronor till Åbro Bryggeri efter en tvist om ett krogavtal. Ett krogföretag har långt ifrån uppfyllt de inköp av öl som låg till grund för en kredit med bryggeriet.

Krögaren köpte inte tillnärmelsevis de mängder öl från Åbro som han ingått avtal om och som också var villkor för en kredit han fått med bryggeriet.

Krögaren köpte inte tillnärmelsevis de mängder öl från Åbro som han ingått avtal om och som också var villkor för en kredit han fått med bryggeriet.

Foto: SvD Magnus Hjalmarson Neideman

Vimmerby2024-08-14 06:00

Om personen inte betalar pengarna innan den 5 september i år ska han istället betala nära nio miljoner kronor till bryggeriet i Vimmerby. Det framgår i beslutet om ett tvistemål i Södertälje tingsrätt.

Bryggeriet och ett krogföretag i Stockholmstrakten kom hösten 2022 överens om ett avtal om bryggeriprodukter. Bland annat skulle krogen handla över 600 000 liter fatöl från Vimmerbybryggeriet. Det var ett grundläggande villkor för en kredit på sex miljoner som bryggeriet stod för. Krogbolaget fick också en viss rabatt tack vare de avtalade mängderna med starköl.

Men endast runt 25 000 liter öl köptes in och avtalet bröts på initiativ av Åbro, som också i september i fjol krävde full återbetalning av krediten. Skulden låg då på 5,5 miljoner kronor.

Det aktuella krogbolaget försattes i konkurs i november i fjol.  

Bolagets ansvarige bestred inledningsvis kravet från bryggeriet. Men efter en förhandling i tingsrätten har parterna nått en förlikning som innebär att en person ska betala 2,2 miljoner kronor till Åbro senast den 5 september i år.

I annat fall förfaller hela den ursprungliga skulden på 8,9 miljoner kronor plus 24 procent i ränta årligen.

Utöver detta har parterna även kommit överens om att var och en av dem står för sina egna rättegångskostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!