Investeringarna under 2016 var de största någonsin för Åbro Bryggeri i Vimmerby. En stor del av de närmare 120 miljoner som investerades gick till den nya ciderfabriken i det nedlagda mejeriet.
- Det känns bara positivt. Nu är ciderfabriken klar, och vi fick ju Vimmerby kommuns pris för den (kommunens miljö- och byggnadspris, red. anm.) och vi är i princip igång. Nu fortsätter vi vårt arbete där målet är att komma upp i 2 miljoner hektoliter år 2020, säger Mikael Dunge, ansvarig för fastigheter, miljö och säkerhet på Åbro Bryggeri.
Redan i mars beräknas bygget av en ny kontorsbyggnad på totalt 1 000 kvadratmeter och ett mikrobryggeri intill restaurang Brygghuset vara igång.
- Bara vi får bygglovet klart sätter vi igång. Båda nybyggena ska stå färdiga till jul, har vi tänkt.
Mikrobryggeriet ska alltså byggas i direkt anslutning till restaurangen. Det ska bli omkring 250 kvadratmeter stort, och kommer att fylla ett stort behov. Att brygga mindre.
- Det blir en "pilot plant", en försöksanläggning där vi kan brygga betydligt mindre kvantiteter per bryggomgång. Idag är ett brygg 320 hektoliter. Här kommer vi att kunna brygga små omgångar på 5 hektoliter och det är naturligtvis betydligt behändigare när man vill prova nya recept och provbrygga 3-4 olika sorters öl.
Kommer ni att ger er in på den stora mikrobryggerimarknaden, men mer nischade öl?
- Vi är redan i den konkurrensen och det kommer ständigt nischade öl i vår Bryggmästarserie. Men visst är det så att mikrobryggeriet gör att vi kan brygga fler sorters öl i mindre mängder, som vi kan sälja på ett annat sätt på krogar.
Blir det guidade turer i mikrobryggeriet, precis som ni har på "storbryggeriet"?
- Man behöver inte gå in, man kan se in i mikrobryggeriet när man sitter i restaurangen och det ger en mer accentuerad bryggerimiljö. Det är också en del i vårt försök att utveckla våra guidade turer och skapa ett helt paket, som är mer intressant.
En del i nybyggandet, där Åbro investerar omkring 40 miljoner, är en ny kontorsbyggnad i fyra våningsplan.
- Syftet med kontorsbyggnaden är att ge större flexibilitet. Har man drivit bryggeri sedan 1856 behöver man successivt renovera vissa lokaler.
I kontorsbyggnaden kommer det att bli en ny omklädningsdel, som ersätter en tidigare mera provisorisk, en ny frukostmatsal och personalrum, utrymmen för företagshälsovård och ett våningsplan med 14 kontor.
- Det blir en del i en annan organisation vid vår entré, där vi vill skapa bättre utrymme för besökare till bryggeriet. Genom att använda vår gamla frukostmatsal kan vi få en annan struktur och personalen kan ta hand om besök på ett smidigare sätt.