Åbro fem procent starkare

2008 var ett bra år för Åbro Bryggeri. Den totala volymen växer unge fär fem procent. - Vi är hyfsat lönsamma också, men nöjd får man inte vara, säger vd Henrik Dunge.

2008 blev ett bra år för Åbro. Volymen växer med fem procent. Här skålar bryggmästare Lennart Anemyr, VD Henrik Dunge och marknadschefen Anders Nanne i årets julöl.

2008 blev ett bra år för Åbro. Volymen växer med fem procent. Här skålar bryggmästare Lennart Anemyr, VD Henrik Dunge och marknadschefen Anders Nanne i årets julöl.

Foto:

Vimmerby2008-12-17 07:14


Åbro ökar också rejält i gränshandeln. Men hur mycket vill inte Henrik Dunge säga något om.
- Vi kan säga så här; den svenska bryggerinäringen har ökat sin gränshandel med 44 procent - vi har ökat mer.
Det är dock med dubbla känslor han ser på den ökningen.
- Det är glädjande att vi ökar, men vi skulle hellre öka mer hemma. Dubbelmoralen är påtaglig när ölskatten gör att svenskar åker till Tyskland och handlar öl och sen talar vi om samhällsekonomi, miljökrav och så vidare, säger Henrik Dunge.

Inte bara skatten
Det är inte bara skillnaden mellan svensk och tysk ölskatt som gör ölen så mycket billigare i Tyskland. Momsen är lägre, påslaget till handeln är lägre och transportkostnaderna från exempelvis Åbro och söderut är bara halva priset mot norrut i Sverige.
En total ökning med fem procent i produktionsvolym på bryggeriet i Vimmerby gör dock att han är tillfreds med 2008.
I somras gick bryggeriet för högvarv och det sattes in femskift för att brygga i takt med vad som gick åt i butiker, på krogar och Systembolag.
Nu är det lite lugnare. Men några större skillnader i personalstyrkan blir det inte.
- Nej, vi har anpassat oss och hittat en bra grundkostym, vi har ju faktiskt gjort omfattande rationaliseringar under en följd av år.
Åbro har i dag knappt 200 anställda totalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om