Åbro har sålt sin sista pub: "Känns både bra och vemodigt"

Åbros sista pub utanför Vimmerby, The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm, är nu såld. Sista april övergick puben till ny ägare.

Flying Elks lokaler i Gamla stan som de såg ut för några dagar sedan, innan ombyggnaden påbörjades.

Flying Elks lokaler i Gamla stan som de såg ut för några dagar sedan, innan ombyggnaden påbörjades.

Foto: Privat

Vimmerby2024-05-10 20:00

Åbro Bryggeris sejour som stor pubägare är över. Efter 20 år i branschen har bryggeriet sålt sin sista pub utanför Vimmerby (Brygghuset finns kvar).

Åbros vd Henrik Dunge sa när puben i Norrköping, Black Lion Inn, nyligen såldes att det var ett strategiskt beslut att satsa på kärnverksamheten, det vill säga bryggeriet.

Hur känns det nu när sista puben är såld?

– Det känns både bra och vemodigt. Vi har hållit på med pubverksamheten i 20 år.

Tappar ni försäljning nu när ni inte äger pubarna längre?

– Vi kommer att fortsätta sälja och distribuera till 95 procent, berättar Henrik Dunge.

undefined
Åbros vd Henrik Dunge tycker det känns både bra och vemodigt att sista puben utanför Vimmerby nu är såld.

Ny ägare till The Flying Elk är HD Life AB i Stockholm och deras krog Sovel kött och grill. Restaurangen ligger just nu i Sickla i Nacka kommun men ska flyttas till pub-lokalerna i Gamla stan.

Sara Ljungqvist på Sovel förtäljer att de började som en köttbutik men senare startade en restaurangdel.

– När vi öppnade var det nästan bara amerikanskt kött men nu jobbar jag hellre med svenskt kött och gärna från mindre lokala gårdar,  berättar hon och säger att köttet blir bättre om det kommer från gräsbetande djur.

Det som händer närmast är att en ombyggnad ska ske av The Flying Elks lokaler. Puben är stängd och namnet läggs till vila.

– Vi stänger i Sickla och om allt går som det ska öppnar vi i Gamla stan i september.

Varför köpte ni puben?

– Den var till salu och mäklaren ringde lite då och då. Från början sa jag nej för det är ett jättestort projekt. Jag kommer dessutom från raka motsatsen med stora inglasningar och helt öppen lokal. Nu blir det en lokal med skrymslen och källarvalv. Det blir verkligen kontraster.

undefined
Ytterligare en interiörbild från lokalerna som Åbro nu avyttrat.

Vad fick dig att ändå göra affär?

– Min man Per sa plötsligt en dag att "jag tycker vi tar det där".

Kom affären bra i tiden?

– Du vet, ibland är det tillfälligheter i livet som gör att något händer. Nu är vi jättetaggade, det är ett superspännande projekt.

Hur har du lyckats överleva i en tuff bransch?

– Vi har otroligt mycket stammisar. När det kommer till kvalitet och goda smaker är jag kompromisslös och krävande att jobba med.

Sara Ljungqvist berättar att de ska bygga en vingrotta i ett av valven, en asiatisk coctail-bar samt en matsal med deras nuvarande koncept.

Kommer ni att fortsätta sälja produkter från Åbro?

– Först ska ombyggnaden komma igång och så ska alla myndighetspapper fyllas i. Sedan börjar jag med leverantörerna men det finns inget i avtalet om att vi ska köpa av Åbro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!