Åbro investerar 25 miljoner

I år gjorde Åbro Bryggeri sin största investering någonsin, en helt ny burklinje för 100 miljoner kronor. Nästa år investerar man 25 miljoner. - Vi ökar vår kapacitet och på exportsidan har vi fortsatt att öka, säger vd Henrik Dunge.

Vd Henrik Dunge och bryggmästare Lennarth Anemyr presenterar både årets julöl och framtidsplaner.

Vd Henrik Dunge och bryggmästare Lennarth Anemyr presenterar både årets julöl och framtidsplaner.

Foto:

Vimmerby2010-11-17 07:19

En god sommar med hyfsat svenskt sommarväder och ett VM i fotboll ligger på plussidan när Åbro Bryggeri snart kan summera ett år med tillväxt.
- Vi kommer att hamna på en omsättning på strax över 800 miljoner, exporten har ökat från 25 till 30 procent och vi är idag stora i flera länder - och nya i exempelvis Australien, säger vd Henrik Dunge.

Ökat intresse
Att öldrickare "down under" smakar svenska brygder är inte märkligare än att svensken häller australiensiskt i vinglaset.
- Att en båt tuffar runt till andra sidan jorden tar dessutom inte mer energi än om vi sätter flaskorna på en lastbil till Stockholm, säger Henrik Dunge, som gläds åt det växande intresset för smaker och drycker.
Något som lett till att dotterbolaget Axel Herman Invest med fem krogar runt om i landet - en sjätte på gång i Linköping - går bra.
- Det är en intressant utveckling. Många förvånas över att det breda ölsortimentet på pubarna, att vi inte bara serverar våra egna sorter, men det är bara att se hur det gått med Brygghuset här i Vimmerby. Det är en succé.

Rekordinvestering
Efter två somrar med svårigheter att leverera i takt med efterfrågan gjorde familjebryggeriet sin största enskilda investering någonsin i år. En helt ny burklinje för 100 miljoner kronor. Antalet anställda har inte förändrats nämnvärt, man ligger på totalt 185 på bryggerisidan, varav 120 i Vimmerby, samt ett 50-tal på restaurangerna. Men kapaciteten har fördubblats och flexibiliteten ökat.

Ny satsning
- Att göra en jättesatsning mitt under finanskrisen gav också en del uppmärksamhet. Nu fortsätter vi och investerar totalt 25 miljoner under 2011 på öltankar och fyllnadslinjer för ytterligare kapacitetsökning. På exportmarknaden finns stor efterfrågan på profilglas och olika typer av etiketter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om