Åbro Bryggeri redo för ny jättesatsning

Åbro Bryggeri får 20 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket. Pengarna ska gå till en vätgasanläggning som möjliggör en fossilfri fordonsflotta för verksamheten.

Sedan tidigare har Åbro en stor solcellspark. Nu ska det investeras i en vätgasanläggning.

Sedan tidigare har Åbro en stor solcellspark. Nu ska det investeras i en vätgasanläggning.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-02-16 09:00
undefined
Johannes Gutman är teknisk chef på Åbro Bryggeri.

Totalt handlar det om en investering på 44 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut på fredagsmorgonen.

— En betydande fördel med vätgasanläggningen är att vi nu kan ackumulera överskottsenergi från solcellsparken till ett energilager som ger oss möjligheten att flytta energi över tid. Detta möjliggör att vi kan leverera våra produkter med enbart egenproducerad fossilfri energi i tanken. Ett stort steg både för oss och samhället, säger Johannes Gutman, Teknisk Chef på Åbro Bryggeri, i pressmeddelandet.

Enligt den nuvarande tidsplanen ska anläggningen vara i drift från och med maj 2025.

"Bryggeriet har för avsikt att maximera verkningsgraden i anläggningen genom att återföra värmeenergi från vätgasproduktionen in till framställningen av öl och på så sätt få en ökad cirkulär ekonomi och effektivitet i anläggningen. Satsningen blir också ett innovativt lyft för Vimmerby stad då man nu kommer kunna säkra transportmöjligheterna i samhället, något som blir värdefullt i en framtid med stora klimatomställningar", skriver Åbro.

Sedan tidigare har bryggeriet satsat drygt 50 miljoner kronor på en stor solcellspark, som invigdes i juni 2023.

Den består av 11 592 solpaneler som drivs av 30 växelriktare.

– Det finns inget annat bryggeri som har ett sådant självförsörjande av el som vi nu har och ingen annan industri har en industriansluten solcellspark på egen mark. Det är unikt, sa Åbros vd Henrik Dunge i samband med invigningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!