Åbro summerar 2021 och blickar framåt

Ett tufft pandemiår ligger i bagaget. Trots detta är Åbro nöjda och planerar för flera förbättringar under 2022.

Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri, berättar att de har planer för flera nya produkter.

Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri, berättar att de har planer för flera nya produkter.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2022-01-23 18:00

– Vi har egentligen varit i ett vakuum de senaste två åren. Även om vi inte kom upp i samma volymer under 2021 som före pandemin är vi nöjda under omständigheterna och vi har många idéer, säger Åbros vd Henrik Dunge.

Efter en tid av minskad export har Åbro återhämtat sig under 2021 – framförallt till England. Däremot är det fortsatt lågt till turistområden i Europa, exempelvis Spanien. Henrik Dunge berättar att den inhemska produktionen har varit hög trots restaurangers utmaningar med restriktioner.

– Systembolaget har varit den stora vinnaren i en tid då vi har ändrat vår konsumtion. Fler köper för att ha i hemmet.

Under det gångna året investerades drygt 35 miljoner i verksamheten och det finns planer på fler investeringar. I Vimmerby har de bland annat satsat på produktionen av alkoholfria drycker och energibesparingar. Tillsammans med kommunen och Arla har de investerat i reningsverket, ett projekt som är i slutfasen nästkommande år.

undefined
Henrik Dunge, vd för Åbro Bryggeri, berättar att de har planer för flera nya produkter.

Vad hoppas ni på under 2022?

– Vi har planer för flera nya produkter som vi bygger upp nu. Vi får se när vi kommer i gång med dem, beroende på restriktionerna. Nu jobbar vi med att byta ut gamla maskiner och att exporten ska öka.

Under våren bygger de ett nytt kök intill det gamla på bryggeriet i Vimmerby för att skapa bättre utrymme och byta ut gammalt material. Planer för att utveckla restaurangen finns men inget de kommer ta tag i ännu. 

Restaurangen är fortsatt öppen och där trycket är fortsatt högt. Nationellt har Åbro sex pubar som håller igång verksamheten.

undefined
Åbro Bryggeri i Vimmerby har fortsatt öppet för lunch- och middagsgäster.

Vilka utmaningar står ni inför?

– Det är den höga leveranstiden och bristen på aluminium till burktillverkningen. När allt kommer igång blir det brist på råvaror.

Internt har Vimmerbyföretaget klarat sig bra, vad gäller smittan. Bryggeriets avdelningar hålls separata och möten med externa parter sker digitalt. 

– Vi har fått anpassa oss och det är otroligt viktigt att hålla produktionen igång. Vi jobbar dygnet runt och vi har infört flera åtgärder. 

Under januari pågår ett summeringarbete av 2021 och koncernen blickar mot vad som står för dörren detta år. Efterfrågan att öppna upp för allmänheten är hög, både bland privatpersoner och företag. I dagsläget tar de inte emot besökare, vilket de har förhoppningar om att ändra på inom kort.

– Vi jobbar med att hålla smittan borta och nu hoppas vi bara på att restriktionerna ändras inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!