Åbros vintillverkning beräknas vara igång efter sommaren

Den senaste tiden har det byggts för fullt vid gamla mejeriet, en lokal som Åbro Bryggeri förvärvade för ett antal år sedan. Här håller just nu en egen vintillverkning för ciderproduktion på att växa fram och igår började man montera den nya utrustningen.

Åbros vinfabrik växer fram i gamla mejeriet. I veckan kom utrustningen och tillverkningen beräknas vara igång efter sommaren.

Åbros vinfabrik växer fram i gamla mejeriet. I veckan kom utrustningen och tillverkningen beräknas vara igång efter sommaren.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2016-05-09 06:53

Lokalen är nu i stort sett helt klar och under tisdagen påbörjades installationen av den nya utrustningen som ska användas för vintillverkningen. I dag köper bryggeriet in vinet, som används vid framställan av cider, men detta vill man nu slippa.

– Det blir många tankbilar med vin som går till bryggeriet i dag. Genom att ha en egen vintillverkning slipper vi det och vi får även större kontroll på vinet själva. Vi kommer att köpa in koncentrat och jäsa det för att på sås ätt få eget vin, säger Gullmar Johansson, teknisk chef på Åbro Bryggeri.

Världen

Mycket av Åbros cider går på export, framförallt till Storbritannien men även Australien, Nya Zeeland, Spanien och Kanada.

– Exporten går bra och den ökar, säger Gullmar Johansson.

Målet med den nya vintillverkningen är att producera 100 000 hektoliter vin per år till en början.

– Men om allt går som det ska så siktar vi på upp emot 300 000 hektoliter.

Halv miljard

Bryggeriet räknar med att vinproduktionen ska vara igång till slutet av augusti i år.

Den stora satsningen på vintillverkning är en del i de omfattande investeringar, på runt en halv miljard kronor, som Åbro gör under några år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om