Lokalen är nu i stort sett helt klar och under tisdagen påbörjades installationen av den nya utrustningen som ska användas för vintillverkningen. I dag köper bryggeriet in vinet, som används vid framställan av cider, men detta vill man nu slippa.
– Det blir många tankbilar med vin som går till bryggeriet i dag. Genom att ha en egen vintillverkning slipper vi det och vi får även större kontroll på vinet själva. Vi kommer att köpa in koncentrat och jäsa det för att på sås ätt få eget vin, säger Gullmar Johansson, teknisk chef på Åbro Bryggeri.
Världen
Mycket av Åbros cider går på export, framförallt till Storbritannien men även Australien, Nya Zeeland, Spanien och Kanada.
– Exporten går bra och den ökar, säger Gullmar Johansson.
Målet med den nya vintillverkningen är att producera 100 000 hektoliter vin per år till en början.
– Men om allt går som det ska så siktar vi på upp emot 300 000 hektoliter.
Halv miljard
Bryggeriet räknar med att vinproduktionen ska vara igång till slutet av augusti i år.
Den stora satsningen på vintillverkning är en del i de omfattande investeringar, på runt en halv miljard kronor, som Åbro gör under några år.