Ådala kan bli boende för flyktingbarn

Nu tar turerna om Ådala en ny sväng. Äldreboendet i Gullringen kan bli ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn. Vimmerby kommun vill utöka antalet platser från 15 till 21. - Socialnämnden har förordat tre alternativ. Två i Vimmerby och Ådala, säger socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson.

Vimmerby2014-04-19 04:06

Under 2013 sökte 3 852 ensamkommande flyktingbarn asyl i Sverige. De flesta kommer från Afghanistan, följt av Somalia, Syrien och Eritrea.
Sedan 2009 har Vimmerby kommun ett avtal med Migrationsverket om 15 platser, varav tre är asylplatser. Det avtalet vill man nu utöka till 21, där sex platser är avsedda för asylsökande.
- Rent allmänt vill vi först och främst hjälpa till. Sedan har vi en jättebra verksamhet för ensamkommande flyktingbarn och har hittat ett vinnande koncept. En tredje anledning är att vi vill ha en boendetrappa i tre steg. Ett boende för asylsökande, två för de som har fått permanent uppehållstillstånd och så utslussningslägenheter. Men vad som ska vara vad är inte klart, säger ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD).

"Ett spännande alternativ"
För att kunna ta emot fler behövs ett nytt boende. Verksamhetsledaren Peter Tirheden och IFO-chefen Svante Christiansson har undersökt ett antal fastigheter, och med deras åsikter som grund har socialnämnden pekat ut tre möjliga fastigheter: dels två i Vimmerby och Ådala i Gullringen.
- Vi tycker att Ådala är ett spännande alternativ och vill att man tittar mer på det. Det ligger nära boendet i Södra Vi och det är bra kommunikationer från Gullringen.
Behöver Ådala renoveras för att bli ett hem för ensamkommande flyktingbarn?
- Det behöver anpassas i så fall. Jag vet också att det är dåliga personalutrymmen på Ådala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om