Ett år med Träningshuset: "Har gått över förväntan"

Det har gått ett år sedan Adam Koponen tog över Träningshuset i Vimmerby. Under det första året har många stora satsningar gjorts samtidigt som antalet tränande har ökat rejält.

Adam Koponen brinner för träning. Förutom att han äger och driver Träningshuset i Vimmerby är han också huvudansvarig för fysträningen i Vimmerby Hockeys A-lag.

Adam Koponen brinner för träning. Förutom att han äger och driver Träningshuset i Vimmerby är han också huvudansvarig för fysträningen i Vimmerby Hockeys A-lag.

Foto: Eva harrysson

Vimmerby2023-08-03 06:00

Det var den 1 juli 2022 som tidigare ägaren Anders Gustavsson meddelade att Träningshuset hade sålts till den då 23-årige Adam Koponen. Sedan han tog över Träningshuset i Vimmerby har utvecklingen pekat spikrakt uppåt. 

– Jag har inget att klaga på, det har gått över förväntan, och det är alltid roligt, säger Adam Koponen. 

undefined
Även receptionen har fått en ansiktslyftning.

Under det senaste året har det framför allt skett stora förändringar i lokalerna. Men det har även tillkommit nya träningspass.

Verksamheten har växt rent ytmässigt, bland annat i och med att gymmet har fått mer plats när ett separat uppvärmningsrum har skapats, där det tidigare var spinningcyklar. Cykelsalen finns nu istället en trappa upp där det också har skapats personalutrymmen. Samtidigt har receptionen har fått sig en ansiktslyftning och ny ventilation har installerats.

Hur mycket pengar det handlar om i investeringskostnader kan inte Adam Koponen säga.

– Jag vet inte den exakta summan men det har blivit ganska mycket, alla lokaler har renoverats mer eller mindre och nästan all utrustning har bytts ut. Allt har varit hundra procent försvarbart, även om det har varit väldigt mycket investeringar. Det behövdes och det är värt det. 

undefined
Emil Thorsell styrketränar sex gånger i veckan och han är nöjd med utbudet. "Det är bara en sak som saknas nu, och det är maskinen för knäböjsträning. Men den är på gång snart."

Förutom de rent materiella satsningarna har Träningshuset också satsat på att erbjuda nya träningsformer. Bland annat mammaträning, weight trainer och styrketräning för ungdomar. 

– Det har hänt väldigt mycket under det här året, framför allt väldigt mycket praktiskt, med att modernisera utrustning och maximera den yta vi har. Men det har varit jättebra, över förväntan faktiskt. Det roligaste är att folk ger oss förtroendet, att de kommer hit och tränar och att de tycker om det, säger Adam Koponen.

Samtidigt finns det utmaningar. Att förutspå vilka träningsformer som blir populära är en av dem. Konkurrensen med andra liknande verksamheter samt det ekonomiska läget just nu, är andra faktorer som påverkar.

undefined
Gymmet har fått större lokalyta och många nya maskiner och redskap.

Adam Koponen, tillsammans med en stor del av den nuvarande personalstyrkan på Träningshuset, jobbade innan på ett annat gym i Vimmerby. De fick även med sig en del av kunderna därifrån. 

– Precis när vi tog över var det några hundra som hängde med upp, men nu är det väldigt blandat. Majoriteten är såklart de som redan var här på Träningshuset sedan tidigare. I november hade vi dubblerat medlemsantalet sedan vi tog över. Nu har det gått ner något igen, vilket är vanligt under sommaren. Men totalt sett är det betydligt mer än innan och det är jättekul. Vi har också ökat antalet pass sedan vi tog över.

undefined
Numera finns ett separat uppvärmningsrum för de som ska gymma. Stefan Norberg värmde upp inför sitt träningspass.

Är det något speciellt pass som har lockat extra många eller vad är hemligheten bakom ökningen?
– Jag tror att det handlar om att våra instruktörer är väldigt omtyckta och kunniga och har hållit på under lång tid. Dessutom har vi väldigt många olika pass, vilket gör att det inte blir så nischat, utan det finns något som passar alla. 

Har ni växt färdigt nu eller kan ni bli ännu större?
– Jag ser ju framåt att vi ska bli ännu större. Men på kortare sikt handlar det om att fortsätta utveckla det vi har, både pass och lokaler. 

Ett år senare ångrar Adam Koponen inte sitt val att driva eget gym i Vimmerby. Det var först efter att han slutat spela hockey som han fick upp intresset för gymträning på allvar. 
– Det här är drömscenariot, att få jobba med träning hela dagarna. 

undefined
Adam Koponen kan se tillbaka på ett lyckat första år som ägare av Träningshuset. På lång sikt hoppas han att verksamheten ska kunna växa ännu mer.
undefined
Träningshuset i Vimmerby har i dagsläget två heltidsanställda samt en på halvtid plus ett antal instruktörer
Nya spinningcyklar och ny cykellokal. Det är en av förändringarna sedan Tröningshuset fick ny ägare.
Nya spinningcyklar och ny cykellokal. Det är en av förändringarna sedan Tröningshuset fick ny ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!