Adem gillar den lilla staden

Drömmen var en egen restaurang. Lokalen hittade Adem Kaya på Storgatan i Vimmerby. Det är nu drygt 15 år sedan han flyttade från Stockholm för att öppna Pizzeria Victoria.

Adem Kaya har jobbat som pizzabagare från den dag han kom till Sverige 1991. I Vimmerby öppnade han eget för drygt 15 år sedan.

Adem Kaya har jobbat som pizzabagare från den dag han kom till Sverige 1991. I Vimmerby öppnade han eget för drygt 15 år sedan.

Foto:

Vimmerby2015-03-02 08:01


Det tar Adem Kaya ungefär en minut att göra en pizza. Plus fyra, fem minuter i ugnen. Är det flera beställningar på gång får kunden höra det numera klassiska uttrycket "tio minuter en kvart".
- Mest efterfrågade? Det är nog kebabpizzorna, säger Adem Kaya och trycker galant ut en degbit till ännu en perfekt rund, och tunn, pizzabotten.

Ett bra land
Adem Kaya kom från Turkiet till Norrtälje våren 1991. Han valde Sverige eftersom han hört från släktingar och vänner att Sverige var ett bra land med demokrati, det fanns arbete och det gick att skapa sig ett bättre liv än i Turkiet.
- I Ankara var jag lastbilschaufför, i Norrtälje började jag jobba på min kusins pizzeria. Jag kände direkt att jag ville stanna. Det var inga problem med något, ja språket möjligen då, säger Adem Kaya och skrattar lite.
Efter ett par år i Norrtälje flyttade han till Stockholm för jobb på en annan pizzeria.
- Sedan kände jag att det var dags att starta eget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om