Afghanska föreningen fördömer äktenskap mot betalning

Morteza Feizi, ordförande i Vimmerby afghanska förening, menar att Uppdrag gransknings publicering där föreningen inte aktivt tar avstånd från så kallade "njutningsäktenskap" bygger på ett språkligt missförstånd. "Vi fördömer att sälja sin kropp överhuvudtaget och vi är emot det", säger han till Vimmerby Tidning.

Ett så kallat njutningsäktenskap är ett tidsbegränsat giftermål. Det kan handla om allt mellan flera månader och enstaka timmar. Mannen betalar enligt överenskommelse en summa pengar till kvinnan. Syftet att göra sexet halal, tillåtet enligt islam.

Ett så kallat njutningsäktenskap är ett tidsbegränsat giftermål. Det kan handla om allt mellan flera månader och enstaka timmar. Mannen betalar enligt överenskommelse en summa pengar till kvinnan. Syftet att göra sexet halal, tillåtet enligt islam.

Foto: Martina Holmberg / TT

Vimmerby2022-05-19 06:00

I SVT:s Uppdrag granskning från den 11 maj avslöjades att shiamuslimska imamer runt om i landet viger kvinnor som köps för tillfälligt sex av män, i så kallade "njutningsäktenskap". Bland de 26 tillfrågade församlingarna svarade fyra att de tar avstånd från att förrätta sådana äktenskap och 15 församlingar svarade ja till att göra det. Vimmerby afghanska förening fanns med bland de tillfrågade och enligt publiceringen svarade de att de känner till och förstår upplägget men att de inte själva vill eller kan hjälpa till. 

Att Vimmerbyföreningen inte hamnade på listan över de som tar avstånd handlar enligt ordföranden Morteza Feizi om ett missförstånd. Via en svensktalande föreningsmedlem som tolkar ger han sin bild av vad som hänt.

– Reportern som ringde från Uppdrag granskning pratade arabiska men jag talar persiska. Vi förstod inte varandra och jag bjöd hit honom eftersom det finns personer som pratar både arabiska och svenska här. Vi la på och ingen kom hit, men efter en vecka hörde han av sig igen och insisterade. Den gången förstod jag att det handlade om giftermål och jag tolkade det som om att han själv ville gifta sig och behövde hjälp med det. Eftersom vi inte hanterar religiösa frågor i föreningen hänvisade jag till vår riksorganisation Islamiska Shiasamfunden, säger Morteza Feizi till Vimmerby Tidning via tolk. 

Ordföranden vill inte använda termen "njutningsäktenskap" utan beskriver i stället två typer av äktenskap, ett permanent och ett tidsbestämt. Ett exempel på det sistnämnda är, enligt föreningen, när ett par vill lära känna varandra innan de går vidare till ett permanent äktenskap. Föreningen har inga problem med tidsbestämda äktenskap i sig men tar avstånd ifrån när de missbrukas i utbyte mot pengar.

– Vi fördömer det starkt och det förekommer inte i vår kultur. Vi fördömer att sälja sin kropp överhuvudtaget och vi är emot det, säger Morteza Feizi.

Vissa ledare hävdar att det finns stöd för njutningsäktenskap i Koranen. Hur ser du på det?

– Jag har inte tillräckligt med kunskap för att kunna ta ställning till den frågan och jag får hänvisa till vår riksorganisation.

Skulle du polisanmäla om någon hörde av sig och du misstänkte att det handlade om sexköp?

– Jag är muslim och min religion har lärt mig att följa lagarna i landet jag lever i. Skulle någon ringa och säga någonting liknande, på ett språk jag förstår, hade vi självklart polisanmält. 

Efter Uppdrag gransknings publicering och Vimmerby Tidnings efterföljande artikel har föreningens ordförande fått många frågor.

– Artikeln i sig är inte missvisande men flera av våra medlemmar som inte är så bra på svenska har tolkat det som att vår förening var en av de som gör det här. Jag har fått höra det flera gånger, det ger effekt och blir en skada för oss men det är på grund av att läsaren inte läst ordentligt, säger Morteza Feizi.

Vi har varit i kontakt med Uppdrag Granskning efter vimmerbyföreningens kritik. I ett mail till Vimmerby Tidning svarar projektledare och ansvarig utgivare, Axel Björklund, så här:

"Det stämmer att kontaktpersonen på föreningen inte kunde arabiska. Därför pratade dom svenska, en bristfällig sådan från båda håll men där de ändå nådde fram med budskapet."

Han beskriver att intervjupersonen bekräftar vad UG:s reporter ska ha sagt i intervjun.

"Först trodde församlingens kontaktperson att det handlade om ett permanent äktenskap, men vår reporter var tydlig med att det var ett tidsbestämt giftermål/njutningsäktenskap. Begreppet Mutah användes också. Personen förstod detta, upprepade ordet bekräftande, och bjöd in vår reporter att besöka föreningen, för att där även prata med andra arabisktalande personer om detta".

Axel Björklund beskriver vidare i mailet:

"Vi klassade föreningen som mellankategori eftersom dom aldrig själva tydligt erbjöd något tidsbestämt giftermål, men de tog heller aldrig tydligt avstånd utan hänvisade frågan vidare till Imam Ali. Vi pratade bara med den person som svarade på kontaktnumret till föreningen. Vi har även informerat föreningen i god tid i förväg mejlledes och dom har valt att inte svara".

Texten har uppdaterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!