AFTONBLADET GRANSKAR: Förre Vimmerbyföretagarens vinstmarginal högst på asylmarknaden

I en stor kartläggning av asylboende-branschen, som Aftonbladet i dag har publicerat, sticker ett företagsnamn ut något alldeles exceptionellt. Defakon Renting AB, som bland annat äger och driver Moliljans asylboende i Målilla, med den förre Vimmerbyföretagaren Dan Edlund i spetsen, uppvisade nämligen en vinstmarginal i på nära 2 000 procent mellan åren 2013 och 2014.

Foto:

Vimmerby2016-10-03 06:26

När den mest akuta flyktingkrisen var över beordrade regeringen en intern kartläggning av asylmarknaden, med särskilt fokus på tillfälliga boenden, för att kunna analysera effekterna i rena tal – vinster och förluster – för de som verkat på den tillfälligt uppblossade marknaden.

I dag publicerar Aftonbladet delar av regeringens kartläggning, där det framgår att vinstmarginalerna för flera av bolagen beskrivs, av regeringstjänstemännen, som "exceptionella".

Och några sticker ut mer än andra:

"För några av företagen avviker vinstmarginalerna markant. Defakon Renting AB är det tydligaste exemplet med en redovisad vinstmarginal på nästan 2 000 procent" skriver regeringen i sin kartläggning.

Ägaren och ex-Vimmerbyföretagaren Dan Edlund skrattar dock åt uppgifterna som han konfronteras med av Aftonbladet. Han menar att de är missvisande, och förklarar delar av vinsten med en fastighetsförsäljning för nära 13 miljoner kronor.

– Vår vinst går upp och ned eftersom vi framförallt jobbar med fastighetsförvaltning. När vi ett år säljer av en fastighet blir vinsten större, andra gånger är det inte alls så. Det går inte att säga att flyktingboendet orsakar en så stor vinst, våra verksamheter särredovisas inte, säger Edlund till Aftonbladet.

Den generella förklaringen till de höga vinsterna anses framför allt vara dygnspriset per flykting. De flesta bolag fakturerar för kostnader nära pristaket (350 kronor per dygn för boende och mat) samtidigt som Statskontoret, den myndighet som granskar hur statens pengar används, i en annan utredning konstaterar att summan i stället borde vara runt hundra kronor.

Här hittar du Aftonbladets huvudartikel om asylkartläggningen på kvällstidningens egen sajt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om