Storgatans butiker kämpar i ekonomisk motvind

Det är tuffa tider för butiksägarna och trådarna de hänger på är sköra. Vimmerby Tidning tog tempen på några av affärerna längs Storgatan. "Det är inte så mycket försäljning", säger en butiksägare.

Enligt Malin Lindström på Hemtex i Vimmerby är butiken just nu inte i någon akut fara, men samtidigt menar hon att det är tufft och hoppas på att det vänder snart. "Jag väljer att försöka se det från den positiva sidan", säger hon.

Enligt Malin Lindström på Hemtex i Vimmerby är butiken just nu inte i någon akut fara, men samtidigt menar hon att det är tufft och hoppas på att det vänder snart. "Jag väljer att försöka se det från den positiva sidan", säger hon.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2024-03-11 06:00

För ett år sedan skrev Vimmerby Tidning en artikel om det oroliga läget för flera av butikerna i stan, då med anledning av att två centrala butiker slagit igen inom loppet av en månad. Nu, ett år senare, kämpar butiksägarna som intervjuades då fortfarande på trots lågkonjunktur och minskad tillströmning av kunder. 

– Läget är väl lite sådär, det är osäkert i världen och man märker att folk håller i sina pengar mer. Försäljningsmässigt ligger vi på ungefär samma nivå nu som förra året, men som exempelvis i höstats så märkte vi att det var mycket tyngre. Då var det som värst, säger Malin Lindström, butiksägare på Hemtex i Vimmerby.

I artikeln från förra året sa Malin Lindström att butiken skulle vara i fara om läget inte lättade, men nu ser hon annorlunda på det.

– Nej, den är inte i någon akut fara men mer än så är jättesvårt att säga. Det sker höjningar på avgifter och varuinköp hela tiden men jag inga planer på att lägga ner, samtidigt kan man inte spå hur det blir om ett halvår. Jag väljer att försöka se det från den positiva sidan och hoppas att det vänder, men det är klart att man märker att det har minskat, säger hon.

undefined
"Personligen kan jag väl känna att stan är lite för liten för den här typen av butik, jag skulle behöva fler kunder", säger Lena Johansson på Fina Paket.

Lena Johansson driver presentbutiken Fina Paket på Storgatan, sedan fem år tillbaka, och även hon menar att försäljningen ligger på ungefär samma nivå nu som förra året.

– Det har ändrat sig på något sätt och nuförtiden är det mindre folk i februari än i januari, men som jag brukar säga till folk så hankar jag mig fram. Butiken är inte i fara, inte än i alla fall, säger hon.

Butiken har en hemsida och bedriver onlinehandel men enligt Lena Johansson utgör den inte någon stor del av verksamheten i nuläget.

– Det är ett gytter att slå sig fram där när man inte kan mer än jag kan, rent tekniskt och med marknadsföring. Utifrån vad jag vet idag skulle man kanske ha satsat mer på det från början. Personligen kan jag väl känna att stan är lite för liten för den här typen av butik, jag skulle behöva fler kunder. Jag säljer ju egentligen ingenting som någon behöver utan sådant som man "villhöver"eller köper för att ge bort som presenter. Det drar man ju ner på när ekonomin blir sämre, säger hon.

Det finns inga planer på att lägga ner butiken på grund av det ekonomiska läget men för Vimmerby Tidning avslöjar Lena Johansson sina framtidsplaner.

– Jag tänker att jag ska försöka hanka mig fram till och med nästa sommar, sen ska jag gå hem och bli pensionär, säger hon

undefined
Anne-Marie Kahnlund Hällmar, 69 år, säger till Vimmerby Tidning att hon kommer att fortsätta driva Kahnli Kläder så länge hon orkar och tycker att det är roligt.

På den anrika butiken Kahnli kläder, även den på Storgatan, jobbar Anne-Marie Kahnlund Hällmar. Hon har drivit den nu över 70 år gamla butiken i mer än 30 år.

– Butiken går väl inte så bra, det är inte så mycket försäljning nu, säger hon.

Hur länge till klarar du att ha öppet?

– Jag planerar inte så utan jag kommer att ha öppet så länge jag orkar eller tills jag tröttnar, men det har jag inte gjort än. Men det är väl ingen hemlighet att det inte rör sig om sådana kassor som vi hade på 80-talet längre. Nu är jag ensam och då var vi fem stycken som jobbade här.

Hur försörjningen ser ut nu jämfört med förra våren är svårt att svara på.

– Mitt dilemma är att jag köpt in för mycket. Jag har inte kontanter nu utan mina pengar är låsta i hattar och kepsar. Det blir bättre rundgång på sommaren och då säljer jag mycket mer, säger Anne-Marie Kahnlund Hällmar.

Alla tre butikerna ser fram emot och hoppas på en stark sommar, när turisterna kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!