Byggföretag i konkurs – ägaren om jobbiga tiden

Samtidigt som det pågick ett kontraktsbråk slog lågkonjunkturen till med full kraft. Till slut gick det inte längre. Christian Holmberg fick se sitt byggföretag gå i konkurs.

Vimmerbyföretaget Holmbergs Bygg & Montage AB har gått i konkurs. Ägaren berättar att den största anledningen är en långdragen tvist med ett husföretag. Genrebild.

Vimmerbyföretaget Holmbergs Bygg & Montage AB har gått i konkurs. Ägaren berättar att den största anledningen är en långdragen tvist med ett husföretag. Genrebild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vimmerby2024-02-13 14:00

I fredags tvingades han meddela sina anställda på Holmbergs Bygg & Montage AB att verksamheten upphör med omedelbar verkan. Totalt är det fyra personer som berörs av konkursen.

– Det känns för jävligt. Under en längre tid har jag känt en ångest över det här. Det har varit fruktansvärt att inte kunna betala mina leverantörer i tid på grund av det saknas pengar, säger Christian Holmberg till Vimmerby Tidning.

Han startade sitt företag 2019. Långa stunder gick det bra. Omsättningen ökade undan för undan och 2023 redovisade Holmbergs Bygg & Montage ett plusresultat på 530 000 kronor.

Men de senaste sju-åtta månaderna vill Christian Holmberg helst glömma.

– Orsaken till konkursen är en kombination av två saker. Den största anledningen är att husleverantören som jag samarbetade med inte har betalat som de ska. Det handlar om mycket pengar. Först trodde jag att det skulle lösa sig, men i slutet av 2023 märkte jag att det troligtvis inte skulle göra det. Den tvisten i kombination med en svag byggmarknad gör att det inte fungerar längre.

35-åringen berättar att problemet egentligen startade 2022 – när han menar att han blev pressad att skriva under ett kontrakt med husleverantören som egentligen var felaktigt. Enligt Christian Holmberg stämde inte ersättningen.

– Det var i samband med att vi skulle bygga två hus. Jag påtalade att kontrakten inte stämde, men fick till svar att det skulle ta lång tid att ändra. Då hade hela projektet pausats. Byggledaren sa att det skulle lösa sig i efterhand och eftersom jag hade planerat verksamheten efter den husleveransen skrev jag på. Jag litade på fel folk.

Borde du ha agerat annorlunda?

– Ja, självklart. Jag borde ha fått det löftet skriftligt. Man kunde ha gjort så mycket annorlunda, men det är lätt att vara efterklok.

I juni 2023 väntade Christian Holmberg på att husföretaget, som har sitt huvudkontor i en annan del av Sverige, skulle betala den summan som han förväntade sig. Det kom enligt honom inga pengar.

– Efter semestern började jag höra av mig frekvent utan att få något svar. Då blev jag irriterad och drog in Kronofogden. Företaget valde i sin tur att bestrida fakturorna, eftersom de inte följde avtalet som jag hade skrivit på.

Vid sidan av tvisten fick Christian Holmberg och hans anställda allt färre uppdrag. Precis som många andra i byggbranschen drabbades företaget hårt när räntorna steg och de potentiella kunderna började hålla lite mer i pengarna.

– Vi hade gått på högväxel hela tiden och orderstocken var ganska lång. Sedan sa det bara pang! Helt plötsligt blev det jättelugnt. Från förra sommaren och framåt har antalet förfrågningar sjunkit hela tiden.

– Jag vet att byggandet kommer igång igen. Hade jag bara haft de där pengarna hade jag klarat den här dippen. Men istället har skulderna ökat. Till slut blev det konkurs. Det fanns ingen annan utväg.

Hur ser du på framtiden?

– Nu vill jag bara att konkursen ska bli så bra som möjlig. Sen får jag ta ett steg i taget och återhämta mig. Vi får se vad som händer. Att driva ett byggföretag har varit en bra erfarenhet i livet, även om det blev ett tråkigt slut, säger Christian Holmberg.

Konkursförvaltaren Bill Kronqvist berättar att företaget kommer avvecklas.

– Jag kommer inte att kunna driva verksamheten vidare, utan det blir mer att ta hand om egendomen och fordringar. Det fanns ett jobb kvar och det var inte så stort att det gick fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!