Så gick sommarens satsningar – ägaren om framtiden

En bra sommar över lag, men svårt att locka folk till evenemangen. Så sammanfattar Caroline Fungmark sommaren med Ellens Äppelställe i Tuna.

Caroline Fungmark summerar den gångna sommaren på Ellens Äppelställe. "Både bra och dåligt", säger hon.

Caroline Fungmark summerar den gångna sommaren på Ellens Äppelställe. "Både bra och dåligt", säger hon.

Foto: Samuel Josefsson

Vimmerby2023-09-17 05:00

Inför årets säsong bestämde sig Caroline Fungmark, som driver restaurangen Ellens Äppelställe i Tuna, för att satsa på lunchunderhållning med lokala artister. Planen var att ordna det vid flera tillfällen under sommaren. Men med facit i hand blev det bara en gång.

– Tyvärr så blev det bara en gång. Det blev inget bra gensvar. Jag hade ett coverband med tre killar som är jätteduktiga. Så det var väldigt synd att inte fler kom, säger hon. 

Om det blir någon musikunderhållning nästa sommar återstår att se.

– Egentligen skulle man vilja ha det men artisterna kostar massor. Jag vet inte riktigt om jag vill lägga de pengarna.

Det har även varit några quiz-kvällar under sommaren. Men inte heller dem har lockat någon större mängd människor. 

Satsningen på vilthamburgare blev däremot en hit.
– Jag började med det nu i sommar och det blev väldigt lyckad, så det kanske jag fortsätter att utveckla. 

Caroline Fungmark ser en ökad konkurrens med andra aktörer i närområdet tillsammans med det ekonomiska läget som en del av förklaringen till den något tröga sommaren. 

– När kronan har försämrats kan inte folk vara överallt och samtidigt kommer det mycket nytt, konkurrensen har ökat om man tittar på en tiomilsradie. 

Hur många besökare som kommit i sommar har Caroline Fungmark svårt att uppskatta. 

– Jag har inte räknat på det så noga. Men visst har jag gäster som kommer varje dag, och det är jätteroligt. Det är mycket turister och äldre från Vimmerby. Sedan har jag ganska mycket större sällskap, familjer på 20-25 personer, som bokar vid födelsedagar och annat eftersom de vet att de får vara här nästan ensamma och blir ordentligt servade, det är jättekul.

Hur skulle du sammanfatta sommaren?

– Det är väl både bra och dåligt på ett sätt, men jag är nöjd med det som är. Folk kan inte vara överallt.

Till nästa år går Caroline Fungmark i pension från sitt ordinarie jobb inom skolan. Samtidigt firar Ellens Äppelställe tio år 2024. Exakt hur framtiden blir med företaget, som även innefattar cateringverksamhet, återstår att se.

– Jag kanske fortsätter, eller så blir det något annat, det vet man inte. Man behöver lite ledigt också. Men det är roligt att kunna ha öppet och jag hoppas att jag kan fortsätta.          

Ellen Äppelställe har funnits i Tuna sedan 2014. Om det blir något tioårsjubileums firande nästa sommar återstår att se. "Kanske det, vi får se", säger Caroline Fungmark.
Ellen Äppelställe har funnits i Tuna sedan 2014. Om det blir något tioårsjubileums firande nästa sommar återstår att se. "Kanske det, vi får se", säger Caroline Fungmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!