Inför Ă„rets sĂ€song bestĂ€mde sig Caroline Fungmark, som driver restaurangen Ellens ĂppelstĂ€lle i Tuna, för att satsa pĂ„ lunchunderhĂ„llning med lokala artister. Planen var att ordna det vid flera tillfĂ€llen under sommaren. Men med facit i hand blev det bara en gĂ„ng.
â TyvĂ€rr sĂ„ blev det bara en gĂ„ng. Det blev inget bra gensvar. Jag hade ett coverband med tre killar som Ă€r jĂ€tteduktiga. SĂ„ det var vĂ€ldigt synd att inte fler kom, sĂ€ger hon.
Om det blir nÄgon musikunderhÄllning nÀsta sommar ÄterstÄr att se.
â Egentligen skulle man vilja ha det men artisterna kostar massor. Jag vet inte riktigt om jag vill lĂ€gga de pengarna.
Det har Àven varit nÄgra quiz-kvÀllar under sommaren. Men inte heller dem har lockat nÄgon större mÀngd mÀnniskor.
Satsningen pÄ vilthamburgare blev dÀremot en hit.
â Jag började med det nu i sommar och det blev vĂ€ldigt lyckad, sĂ„ det kanske jag fortsĂ€tter att utveckla.
Caroline Fungmark ser en ökad konkurrens med andra aktörer i nÀromrÄdet tillsammans med det ekonomiska lÀget som en del av förklaringen till den nÄgot tröga sommaren.
â NĂ€r kronan har försĂ€mrats kan inte folk vara överallt och samtidigt kommer det mycket nytt, konkurrensen har ökat om man tittar pĂ„ en tiomilsradie.
Hur mÄnga besökare som kommit i sommar har Caroline Fungmark svÄrt att uppskatta.
â Jag har inte rĂ€knat pĂ„ det sĂ„ noga. Men visst har jag gĂ€ster som kommer varje dag, och det Ă€r jĂ€tteroligt. Det Ă€r mycket turister och Ă€ldre frĂ„n Vimmerby. Sedan har jag ganska mycket större sĂ€llskap, familjer pĂ„ 20-25 personer, som bokar vid födelsedagar och annat eftersom de vet att de fĂ„r vara hĂ€r nĂ€stan ensamma och blir ordentligt servade, det Ă€r jĂ€ttekul.
Hur skulle du sammanfatta sommaren?
â Det Ă€r vĂ€l bĂ„de bra och dĂ„ligt pĂ„ ett sĂ€tt, men jag Ă€r nöjd med det som Ă€r. Folk kan inte vara överallt.
Till nĂ€sta Ă„r gĂ„r Caroline Fungmark i pension frĂ„n sitt ordinarie jobb inom skolan. Samtidigt firar Ellens ĂppelstĂ€lle tio Ă„r 2024. Exakt hur framtiden blir med företaget, som Ă€ven innefattar cateringverksamhet, Ă„terstĂ„r att se.
â Jag kanske fortsĂ€tter, eller sĂ„ blir det nĂ„got annat, det vet man inte. Man behöver lite ledigt ocksĂ„. Men det Ă€r roligt att kunna ha öppet och jag hoppas att jag kan fortsĂ€tta.