Aggressiva måsar attackerar fotgängare i centrala Vimmerby

Det går fort när en mås bestämmer sig för att rädda sina ungar. Det är häckningstider och risken är stor att man blir föremål för arga måsar. Då är det bra att veta hur man ska agera.

Marika Blomberg visar hur man skrämmer bort måsar.

Marika Blomberg visar hur man skrämmer bort måsar.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-12 20:00

– Jag hatar dem!

Det är ord och inga visor när det kommer till de problem som måsar kan orsaka. De låter högt, bajsar ner allt i sin väg och kan bli väldigt aggressiva när de ska skydda sina ungar.

Vimmerby Tidning fick tips om att det just nu finns aggressiva måsar på Drottninggatan vid Kulturskolan. Vi begav oss dit och mycket riktigt finns det måsungar uppe på taket, dock inga på trottoaren. 

undefined
Uppe på taket framför Vimmerby gymnasium vid Drottninggatan såg vi två måsungar.

Den första observationen är från i tisdags kväll, vid klockan 17:30. Då hade ett par måsungar spatserat längs trottoaren, duniga, uppjagade och pipandes. Uppe i skyn cirkulerade och hovrade föräldrarna och deras allierade. Det tar inte lång tid förrän måsar går till attack genom att störtdyka ner mot hotande fiender. Skärrade och uppskrämda gångtrafikanter fick kasta sig över till motsatt trottoar. En kvinna med barnvagn som sökte skydd hade utbrustit "Jag hatar dem".

Hur ska man bete sig när man kommer i närheten?

– Flaxa med armarna som om du är en stor rovfågel, säger Marika Blomberg.

Hon vet eftersom hon haft det problemet på deras gård i Herrljunga. Vi träffar dem på torget i Vimmerby där deras barn är i färd med att spela schack. 

undefined
Måsarna hovrar och håller utkik innan de bestämmer sig för att störtdyka.

Vimmerby kommuns hemsida kan man läsa att fiskmåsar är ett återkommande problem och att de ofta får klagomål. De ger tips på hur man kan förebygga problemet. Häckningstiden sträcker sig mellan 1 april och 31 juli. Då är fåglarna fredade. Måsarna bosätter sig gärna på tak och i hängrännor.  Det bästa är att försöka ta bort rester från gamla bo eftersom de gärna kommer tillbaka. Rensa tak och hängrännor, ta bort pinnar som kan användas till att bygga bo. Blockera strategiska platser med nät. Men framför allt mata inte fåglarna, undvik tillgängliga sopor och håll utkik efter tecken på att de gjort försök till att bygga bo. 

undefined
Margareta Fagerström har inte upplevt några aggressiva måsar.

– Fågelskrämmer hjälper ingenting, säger Margareta Fagerström.

Hon bor på Drottninggatan och har måsar som mumsar i sig körsbären i hennes trädgård. Men hon bryr sig inte nämnvärt, trots att de flaxar och skiter en hel del förstås. 

Längre upp längs vägen hittar vi en nyligen påkörd måsunge.

Att avliva fåglarna löser inte problemen, enligt kommunen. Det är endast i undantagsfall som miljö- och byggnadsförvaltningen anlitar en kommunal skadedjursskytt för att avliva enstaka fåglar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!