Äggstra hönsig dag

I dag är det äggets dag. Ja, faktum är att det till och med är självaste världsäggdagen! - Ägg är jättegott, bra snabbmat, säger Bo Davidsson som driver Skäfshults Hönsgård.

Alla ägg i en korg. Fira äggets dag med ett kokt, ett stekt eller varför inte en lyxig omelett.

Alla ägg i en korg. Fira äggets dag med ett kokt, ett stekt eller varför inte en lyxig omelett.

Foto:

Vimmerby2003-10-10 06:28

Själva firandet är, kanske inte helt överraskande, utlyst av äggnäringens branschorganisation Svenska ägg.
Bo Davidsson i Skäfshult kommer att låta hönorna producera som vanligt under dagen.
- Ungefär 750 kilo i veckan blir det, säger han.
Med enkel matematik blir det 11 250 ägg i veckan om varje kilo innehåller 15 ägg. Och om hönorna värper lika mycket varje vecka året runt blir det närmare 600 000 ägg om året.
I Skäfshult finns bara frigående hönor. Både ekologiska och vanliga. Den största skillnaden mellan de ekologiska och de vanliga frigående hönsen är fodret.
- En fjärdedel av produktionen är ekologisk, säger Bo Davidsson.
I dagarna kommer han att utöka den ekologiska äggproduktionen med 250 hönor. Efter ökningen kommer det att totalt finnas 2 550 frigående hönor i Skäfshult. Den som vill äta ägg från hönor som har det riktigt bra ska köpa ekologiska ägg.
- Fast de är lite dyrare.
Svenska ägg uppger att varje höna värper ungefär 300 ägg om året. Yngre hönor värper små ägg till att börja med, äggstorleken växer med hönans ålder. Bruna hönor värper bruna ägg, och vita hönor vita ägg.
Nyttigt då, ja ägg är nyttigt. Kolesterolet i ägg är inte farligt för den som äter bra mat i övrigt och som motionerar normalt. Då kan man äta så många ägg man har lust till. Förutom mängder av protein innehåller ett ägg vitaminer. Både A, D, E, K och flera olika B-vitaminer. Kalcium, magnesium och zink finns också i ägg.
Ägget har använts under åtusenden i kosten och används till mera än bara mat. I industrin används äggpulver i bakverk, kosmetika och i schampo. Medicinindustrin använder delar av det innehållsrika ägget i läkemedel och i målarfärg används ägg som bindemedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om