Matilda siktar mot SM i agility

Tolv år. Så länge har Matilda Kronstrand tävlat agility. Som instruktör vill hon hjälpa andra utvecklas. Själv siktar hon mot SM.

Matilda Kronstrand från Vimmerby har varit tävlingsaktiv i agility i tolv år. Sedan tio år tillbaka är hon även instruktör.

Matilda Kronstrand från Vimmerby har varit tävlingsaktiv i agility i tolv år. Sedan tio år tillbaka är hon även instruktör.

Foto: Ebba lagergren

Vimmerby2021-07-20 20:00

Hopphinder, tunnlar, slalom och gungbräda. Utmaningarna i hundsporten Agility, där det gäller att ta sig runt en hinderbana på kortast möjliga tid, är många. De olika hindren ska dessutom forceras i rätt följd och på korrekt sätt. Matilda Kronstrand från Vimmerby har varit tävlingsaktiv inom sporten i tolv år. Hon fastnade för farten, men också för gemenskapen och relationen som skapas tillsammans med hunden.

– Det är så kul att jobba tillsammans med hunden, man får en viss connection när man jobbar tillsammans och en helt annat relation. Sen får man mycket vänner ute på tävlingsbanorna. Jag åker land och rike runt och tränar och tävlar och det är så kul att träffa likasinnade, säger Matilda Kronstrand och klappar lätt på den ettåriga pumin Kalle som lagt sig tillrätta bredvid. 

Förutom att själv träna och tävla agility på hög nivå, hjälper Matilda Kronstrand andra att utvecklas inom sporten. Sedan tio år tillbaka är hon utbildad agilityinstruktör och på Brukshundsklubben i Vimmerby håller hon både grundkurser och fortsättningskurser i agility. 

– Det roligaste är att se hur ekipagen utvecklas över tid. Från att hunden första gången kanske är ofokuserad och hellre tittar på allt annat, till att ekipaget klarar en hel bana. Att helt enkelt få hjälpa andra att komma framåt i sin träning, säger Matilda Kronstrand.

Under pandemin är den många som valt att utöka familjen med en fyrbent medlem. Matilda Kronstrand tycker att en hund är bland det bästa sällskapet som finns. Att vara hundägare ger henne både energi och glädje, men det är också en förbindelse som kräver eftertanke.

– Jag tänker att skaffa hund, det är lite som att skaffa barn. Det är ett åtagande som man binder upp sig till i tio till femton år framöver. En hund är inte bara något man köper för skojs skull, det är faktiskt en levande individ, säger hon.

För att skapa en bra relation till sin nya familjemedlem har Matilda Kronstrand flera tips.

– Det jag gör, framför allt med en valp, är att gå promenader och att ha kul tillsammans, att lära hunden att leka och att göra lite olika trix. Det är viktigt att bygga ett bra band till sin hund och det gör man framför allt genom att leka mycket och att hitta på roliga saker. 

I agility är det viktigt att hunden är lyhörd och koncentrerad på hundföraren. Det viktigaste för att få en lydig hund, menar Matilda Kronstrand återigen handlar om relationen mellan hunden och hundföraren. 

– Träna mycket tillsammans och bygg upp ett värde hos dig som förare så hunden tycker det är roligare att vara hos dig än hos någon annan.

– Är man inte van hundägare skulle jag rekommendera att gå en kurs. Det finns både valpkurser och allmänlydnadskurser. Ta hjälp om man känner att man behöver det. Och prata med andra hundägare om hur det fungerar för dem, säger Matilda Kronstrand.

På grund av pandemin har Matilda Kronstrand haft ett ofrivilligt tävlingsuppehåll, men nästa måndag är det dags för en efterlängtad comeback. Den här gången med hunden Harry. Det blir ekipagets första start tillsammans eftersom Harry var för ung för att tävla innan pandemin bröt ut och tävlingarna ställdes in. Matilda Kronstrand har höga ambitioner och inom två år hoppas hon kunna tävla i SM.

– Jag siktar mot SM, det är det första målet. Om tävlingar får genomföras som planerat nu framöver hoppas jag kunna vara där om två år, säger Matilda Kronstrand.

Agility är en hundsport som går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana på kortast möjliga tid. Här tar sig Harry enkelt igenom slalompinnarna.
Agility är en hundsport som går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana på kortast möjliga tid. Här tar sig Harry enkelt igenom slalompinnarna.
Första tävlingsminnet

Min allra första tävling var med min mammas hund Jambo. Jag var omkring femton år. När vi hade tagit oss igenom fyra hinder sprang Jambo av banan för att leta upp min mamma. Så det var lite dråpligt. Men vi fortsatte tävla tillsammans flera år efter det och tävlade oss upp till klass två (högsta klassen är klass tre). Så allt behöver inte gå bra från början, man behöver inte ge upp för det. Det är bara att fortsätta kämpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!