Ahlerup: "2021 kommer bli makalöst bra"

Astrid Lindgrens Världs tidigare vd Mikael Ahlerup har lämnat turismbranschen som är i gungning för stunden. Han tror att 2020 kommer att bli ett mellanår för branschen, men även att 2021 kan bli ett rekordår.

Mikael Ahlerup tillträder som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet inom kort.

Mikael Ahlerup tillträder som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet inom kort.

Foto: Josefin Nilsson

Vimmerby2020-06-01 20:00

Inom kort tillträder Mikael Ahlerup en ny tjänst som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet. Sportens värld är inte ny för honom då han tidigare varit vd för AIK fotboll mellan 2015 och 2017. Däremot är hans erfarenhet av innebandy ganska begränsad.

– Ska jag vara riktigt ärlig så har jag bara sett några matcher på plats och det var faktiskt i Vimmerby. Sedan har jag följt sporten en del genom att se VM-slutspel på tv för herr- och damlandslagen och mina barn har spelat lite, men visst blir det mycket nytt att sätta sig in i.

Hur kommer det sig att du fick uppdraget?

– Jag blev kontaktad av en rekryteringsfirma och efter att ha läst uppdragsbeskrivningen och träffat ledamöter i styrelsen för förbundet kände jag att det var ett spännande uppdrag där jag kunde bidra. Jag är en stor sportentusiast och kan säkert ha nytta av de erfarenheter jag samlat på mig genom åren, säger Mikael Ahlerup.

Han var vd för Astrid Lindgrens Värld mellan 2003 och 2013 och var med och lade grunden till vad parken utvecklats till idag. Hans senaste uppdrag var som koncernchef för Lund Gruppen som driver flera nöjesparker och event i mestadels Norge.

Ett par månader innan coronapandemin bröt ut lämnade Ahlerup besöksnäringen för nya uppdraget inom sportens värld, men han har följt utvecklingen och konsekvenserna av att samhället stängts ned och att kollegorna i hans tidigare bransch fått stora problem att handskas med.

– Av förklarliga skäl tror jag att verksamheter som nöjesparker kommer att få ett mellanår. Det finns viktigare saker än att fylla anläggningar med folk just nu. Det gäller att hantera kostnader så att man kommer ur 2020 med minsta möjliga skada, säger Mikael Ahlerup som ändå ser visst hopp om årets säsong och framförallt nästa.

– Astrid Lindgrens Värld och andra stora nöjesparker är ändå så pass välskötta att de kommer att stå sig även om det kan bli en jobbig smäll ekonomiskt i år. Viss turism kommer det ändå att bli i år, men jag tror att folk kommer att välja tryggheten i att stanna i hemtrakten i stor utsträckning. Däremot bäddar det här för att 2021 kommer att bli ett makalöst bra år då folk får tillbaka suget för att komma ut och se sig omkring igen, säger Mikael Ahlerup.

Mikael Ahlerup var vd för Astrid Lindgrens Värld mellan 2003 och 2013.
Mikael Ahlerup var vd för Astrid Lindgrens Värld mellan 2003 och 2013.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!