Aina Wiger tror på företagande på mindre orter

"Det är väl klart att efterfrågan finns så man ska inte vara rädd för att satsa på en liten ort" säger Aina Wiger som drivit sitt företag Hudvårdskompaniet i fyra år.

".Man tänker kanske att det är något ytligt men jag tror omhändertagandeskapet är så himla viktigt för många. Vi har ju faktiskt mycket äldre kunder som vill bli ompysslade och få närhet, som inte kunnat komma under den här tiden." säger Aina Wiger.

".Man tänker kanske att det är något ytligt men jag tror omhändertagandeskapet är så himla viktigt för många. Vi har ju faktiskt mycket äldre kunder som vill bli ompysslade och få närhet, som inte kunnat komma under den här tiden." säger Aina Wiger.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-12-13 16:00

2008 blev hon färdig hudterapeut men det var först när hon och familjen flyttade till Vimmerby 2016 som hon beslutade sig för att starta eget.

undefined
"Det känns som Vimmerby har brytt sig mycket, man värnar verkligen om sin stad och engagerar sig så det tycker jag har varit väldigt fint att se, att man ställer upp för varandra och att kommunen också intresserar sig för hur det går.".

– Jag har alltid haft turen innan att vara anställd. Men när vi flyttade hit så fanns det liksom ingenstans att bli anställd. Sen tänkte jag nog alltid att vi ska nog inte vara två egenföretagare i familjen, för min man är också egen. Så jag hittade på lite andra grejer när vi flyttade hit, men kände att jag älskar verkligen mitt jobb som hudterapeut och det är det här jag vill göra. 

Fyra år senare är hennes företag Hudvårdskompaniet väletablerat och sysselsätter sju personer. För ett och ett halvt år sedan öppnades en filialsalong i Västervik. Ett tredje ben är företagets webbshop, som varit en fördel under pandemin.

– Vi drog igång den nästan med en gång när vi öppnade. Den har absolut ökat under pandemin och det är väldigt skönt att känna att man har det att tillgå också och kunna erbjuda kunderna som en ytterligare service.

Vad har varit största utmaningarna under de här åren?

– Absolut största utmaningen har nog varit corona skulle jag säga. Peppar, peppar så har det ändå rullat på hela tiden och efterfrågan har varit stor, så det har liksom fungerat bra hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Vi har alltid varit så väl mottagna och allt vi hittar på har fallit väl ut och folk tycker det vi gör är roligt. Men i våras så blev det verkligen väldigt mörkt och det är vi såklart inte ensamma om, men det är något man aldrig skulle kunna förutse eller planera för.

Redan innan pandemin bröt ut hade man strikta hygienrutiner som visir och munskydd vid vissa behandlingar, så några stora förändringar behövdes inte göra. Men nya idéer som digitala live-event och egen handsprit har sett dagens ljus under pandemin. 

undefined
Ett gotländskt företag som ställt om i pandemin är nu tillverkare av Hudvårdskompaniets egen handsprit.

Att starta företag på mindre ort tycker Aina Wiger har varit fördelaktigt och något hon förespråkar. 

– Jag har bott både i Stockholm och Göteborg och där skulle jag nog aldrig få för mig att starta något där för där är konkurrensen så himla hård och det finns ett så stort utbud, det är nog svårare att nå ut. 

En vision om att öppna fler salonger i framtiden finns.

– Då kommer det inte vara i en storstad utan det kommer vara på någon annan liten ort. Det finns absolut i tanken och det skulle vara jätteroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!