Åke Hammarskjöld, Tuna, var med i hetluften på Backåkra

Ett nyrenoverat och nyöppat Backåkra, Dag Hammarskjölds gård på Österlen, fick sannerligen en smakstart när man tog emot FN:s säkerhetsråd i helgen. Och på plats var Åke Hammarskjöld, Tuna, som representant för släkten. – Häftigt att FN:s säkerhetsråd kom hit, de har aldrig tidigare haft möte utanför USA. En kul grej för Sverige och en kul grej för Backåkra, säger Åke Hammarskjöld, och erkänner att han fick nypa sig lite i armen.

Deltagare vid gruppfotograferingen i samband med lördagens möte om Syrien med FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd på Dag Hammarskjölds Backåkra.

Deltagare vid gruppfotograferingen i samband med lördagens möte om Syrien med FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd på Dag Hammarskjölds Backåkra.

Foto: TT Bild

Vimmerby2018-04-23 12:23
Den 21-22 april höll FN:s säkerhetsråd sitt årliga arbetsmöte på Backåkra, Dag Hammarskjölds gård på Österlen. Det var första gången någonsin som arbetsmötet hölls utanför USA. Vid mötet deltog förutom säkerhetsrådets 15 FN-ambassadörer även FN:s generalsekreterare António Guterres, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Sveriges utrikesminister Margot Wallström samt FN:s särskilda sändebud till Syrien, Staffan de Mistura.

– Bättre att säga vilka som inte var där, säger Åke Hammarskjöld, på väg hem till Tuna från Uppsala, där flera av deltagarna avslutade helgen i Sverige med bland annat kransnedläggning.

Åke Hammarskjöld är mån om att tona ner sin egen roll i sammanhanget.

– Att mötet blev av har jag ingen del i. Däremot har jag varit delaktig i processen att rusta Backåkra, och det har varit en lång resa. Och visst har vi hoppats på internationella möten, men det här känns helt otroligt. Inte minst med tanke på hur spänt läget är i världen är mötet betydelsefullt. Att det sker i Europa, i Sverige och på Backåkra är speciellt, minst sagt.

FN:s säkerhetsråd verkar belåtna med valet av mötesplats.

– De är vana vid fina hotell och ville ha ett mera informellt möte, för att kunna prata på ett annat sätt. Det här var mer ett diskussionsmöte. De UD-tjänstemän jag pratat med säger att de var mycket nöjda med upplägget och platsen.

Backåkra köptes av Dag Hammarskjöld, syssling till Åke Hammarskjölds farfars far, 1957, men han bodde aldrig på gården. Den testamenterades till Svenska Turistföreningen, som skulle skapa en samlingsplats som tjänar FN:s syften. ST skapade också ett museum över Dag Hammarskjöld.

– Men underhållet har släpat efter och museet har varit stängt i fyra somrar för renovering. Det har som sagt tagit tid att få ordning på det här och det har diskuterats olika lösningar och förslag. Ett tag till och med att flytta museet och i min tanke var då Tuna ett av förslagen. Sedan bildades en stiftelse som tagit över ägandet och nu känns det väldigt bra, att Backåkra räddats. Vi har ett modernt och interaktivt litet museum.

Man kan ju inte säga annat än att ni går ut hårt – vad blir det härnäst, efter FN:s säkerhetsråd?

– Vem det skulle vara utöver det här, det räcker inte min fantasi till. Det är bokat lite andra grejer, men inte riktigt på den här dimensionen. Det var fantastiskt att få vara en liten del av det.
Åke Hammarskjöld, Tuna, har varit delaktig i att Backåkra kommit på fötter. I helgen fick han nöjet att vara med när FN:s säkerhetsråd samlades på Dag Hammarskjölds gård och museum i Skåne.
Åke Hammarskjöld, Tuna, har varit delaktig i att Backåkra kommit på fötter. I helgen fick han nöjet att vara med när FN:s säkerhetsråd samlades på Dag Hammarskjölds gård och museum i Skåne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!