Åklagare vill ha kamerakoll på utsatta platser

Skulle du känna dig tryggare med fler övervakningskameror på din hemort. Exempelvis i Vimmerby? Polisen är övertygad om att svaret är ja. Inom rättsväsendet är flera åklagare också övertygade och hänvisar till kamerahjälp när det gäller utredningar och rättegångar. - Gör övervakningskamerorna obligatoriska på utsatta platser, banker och liknande, säger kammaråklagare Lennart Löthman i Västervik.

Vimmerby2009-04-15 06:12

För kort tid sedan uppmärksammades ett fall i Vimmerby där en åtalad man förnekade att han hade utnyttjat annan persons bankomatkort för uttag.
Trots att han fanns med på flera bilder från banken där uttagen gjordes. Mannen dömdes mot sitt nekande för bedrägeri.
Ett typiskt fall anser kammaråklagare Lennart Löthman som var åklagare i målet.
- Hade man inte kunnat avslöja mannen på flera bilder från Vimmerbybankens övervakningskamera hade vi förmodligen inte kunnat döma mannen för bedrägeri, säger åklagare Löthman.
Mannen försökte trots bilderna klara sig undan och sa i rätten bland annat: "visst är det likt mig, men det är inte jag."

Obligatoriskt
Kammaråklagare Löthman vill gå så långt att han vill att övervakningskameror på utsatta platser ska vara obligatoriska.
- Ja, varför kan vi inte införa detta som obligatoriskt när vi redan nu kan peka på massor av fördelar i utredningssyfte vid ett brott och när vi vet hur mycket det underlättar när ärendet kommer upp i tingsrätten och det krävs klara bevis för en fällande dom. Vi har haft flera sådana fall här i Västervik där övervakningskameran varit avgörande, men också där avsaknaden av kamera försvårat rättegången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om