Åklagaren: "Vanligare med rån mot guldsmedsbutiker"

Enligt åklagare Kjell Jannesson har det blivit allt vanligare med rån mot guldsmedsbutiker.

Rånen mot guldsmedsbutiker har enligt åklagare Kjell Jannesson ökat i Sverige. "I Norge är det vanligare att man har kopior på smycken".

Rånen mot guldsmedsbutiker har enligt åklagare Kjell Jannesson ökat i Sverige. "I Norge är det vanligare att man har kopior på smycken".

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vimmerby2020-10-07 15:10

– Ja, jag uppfattar det så, att guldsmedsbutiker blir utsatta för rån i betydligt större utsträckning jämfört med tidigare, säger Kjell Jannesson, som leder förundersökningen efter rånet mot en guldsmedsbutik i Vimmerby. Han ledde även utredningen förra gången en guldsmedsbutik i Vimmerby rånades 2017.

I bland annat mellansverige har det varit upprepade rån mot guldsmedsbutiker.

– Vad jag förstår är det vanligare i Sverige, än i många andra länder, att man faktiskt har fysiskt guld i butikerna. I Norge har det blivit vanligare att man bara har kopior på smycken och så, sedan får man helt enkelt göra en beställning, just för att man inte vill ha guld i butikerna, säger Kjell Jannesson och tillägger:

– Men i Sverige verkar det vara vanligare än i andra länder, att man har guld i butikerna. Så det har varit ganska många rån mot guldsmedsbutiker och även mot urmakare, som har finare klockor. Tjuvar och rånare letar alltid efter saker, på ställen där det finns gods som ger pengar att hämta, säger han.

Hans uppfattning är, att det samtidigt blivit mindre vanligt med rån mot banker, som använder sig av kontanter i mindre utsträckning, och även rån mot livsmedelsbutiker har minskat, enligt åklagaren.

– Det förekommer fortfarande, men där är det sällan att man kommer över så mycket kontanter, eftersom livsmedelsbutiker har säkerhetssystem, som gör att man inte kan komma åt pengarna, säger Kjell Jannesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!