Äkta hästkrafter arbetar i Gästgivarehagen

I några veckor har gallringen av träd och sly varit igång i Gästgivarehagen. Och nu har de rätta hästkrafterna kommit dit, också. - Hästar är ett väldigt bra komplement till maskiner, säger Annelie Svensson, som kommit till utkörningen med sina ardennerston Tiffany och Frida.

Vimmerby2012-02-09 07:15


Till att börja med ser det ju fantastiskt trevligt ut när Tiffany och Frida från Fjälster satts i arbete i vykortsvackra Gästgivarehagen. Två starka, lugna ardennerhästar i soligt vinterlandskap med röken rykande ur mulen.

"Intresset för häst växer"
Men det finns något annat bortom idyllen också. Anneli Svensson, som tagit med sig sin mentor Bengt Mårtensson från Almvik, för att kunna köra med två hästar, är glad över att lokala entreprenörer fått jobb i gallringen i Gästgivarehagen. Hon använder hästar till att köra timmer och ved, gör uppdragskörningar i skogen och försitter inte möjligheten att sprida kunskap om vilken nytta hästen kan göra i dagens samhälle.
- Intresset att använda häst, inte minst från privata skogsägare, bara växer. Stora maskiner lämnar stora spår efter sig i markerna - det gör inte hästen. Och vid förstagallringar i ungskog är det ekonomi att använda häst.
Och nog handlar det om känslig mark just här, när det avverkade ska dras ut från gravfälten i Gästgivarehagen. Trots den senaste tidens kyla är marken på sina ställen mjuk. Och södra Sveriges största vikingatida gravfält måste man förstås handskas varsamt med, nu när mera tidstypisk öppen betesmark ska tas fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om