Åkte till Tyskland för borreliabehandling

Ett fästingbett gjorde livet till ett elände för Rune Gunnarsson i Dramsjö, Locknevi. Han är ständigt yr och illamående, har blivit glömsk och det trycker över huvudet. - Det känns som att ha en för trång badmössa på sig. I Sverige anses han färdigbehandlad mot borrelia. Därför åkte han till Tyskland istället, i hopp om att bli frisk.

Rune Gunnarsson i Locknevi ger sig inte. Han kan inte få mera antibiotika i Sverige mot sin borrelia. "Bara för att de säger att jag är färdigbehandlad blir jag ju inte frisk." Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Rune Gunnarsson i Locknevi ger sig inte. Han kan inte få mera antibiotika i Sverige mot sin borrelia. "Bara för att de säger att jag är färdigbehandlad blir jag ju inte frisk." Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2010-06-25 04:05

Ofta varnas det för borrelia och TBE så här i fästingtider. Uppemot 10 000 personer drabbas av borrelia varje år i Sverige, 25-30 procent av dem får symptom som varar längre än sex månader.
De allra flesta blir dock friska efter en kort antibiotikakur, men en del får långvariga besvär. Varför vet man inte.
En av dem är Rune Gunnarsson i Dramsjö utanför Locknevi. Han tycker inte att den svenska sjukvården tar borrelia på allvar.
- De har kommit betydligt längre med både kunskap och behandling i exempelvis USA och Tyskland.

För Rune kom förändringen bokstavligen talat över en natt. Han vaknade en junimorgon för fyra år sedan med kraftig huvudvärk och feber.
- När jag reste mig hade jag ingen balans. Jag kände mig allmänt konstig, huvudet var som en stor klump med tryck över hjässan och pannan. Jag hade svårt att fokusera.
Influensa, trodde han, och satte sig i en vilstol. Efter två veckor i den vilstolen tog han kontakt med vårdcentralen.
- Jag fick dessutom svårt med närminnet och det blev som kaos i huvudet om det var mycket omkring mig, det räckte med att gå in i en affär.
Det blev mängder av provtagningar, men ingen klar diagnos. Blodtryckstabletter och medicin mot förhöjda kolesterolvärden fick honom inte att må bättre.

Så där gick han i Dramsjö, och "snubblade och raglade" resten av sommaren tills han själv kom att tänka på borrelia.
- Fästingar har man ju haft och inte brytt sig om. Jag hade tidigare haft en i ljumsken och hela benet domnade. Fast det hade ju gått över av sig själv.
Han bad om ett test och det visade sig att han smittats av borrelia.
- Jag fick en antibiotikakur och beskedet att det brukade räcka med 10-15 dagar.
Och det gjorde det. Rune kände sig helt frisk. Men efter tre veckor kom symptomen smygande tillbaka. När det blivit värre vände han sig åter till vårdcentralen och fick en två månader lång kur.
- Efter den blev jag bra igen och sprang omkring här som en ekorre och började bygga altan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om