Aktiviteter för äldre fortsätter

Många har varit oroliga för hur det ska bli med aktiviteterna för pensionärer när kvalitetspengarna från Socialstyrelsen försvinner vid årsskiftet. - En arbetsgrupp har tagit fram ett bra förslag där aktiviteterna ingår i den ordinarie verksamheten istället för att utföras i projektform, säger Elisabeth Lago Nilsson, KD, ordförande i omsorgsnämnden.

Vimmerby2011-12-24 05:06

De senaste tre åren har Vimmerby kommun fått totalt 100 000 kronor om året i kvalitetspengar av Socialstyrelsen. Medel som använts till utflykter, resor och olika aktiviteter.
När stödet försvinner i samband med nyår har det funnits farhågor att aktiviteterna skulle göra detsamma.

Extra timmar
Men så blir det alltså inte. En arbetsgrupp har lagt fram ett förslag till förändring där ett arbetslag bestående av två aktivitetskonsulenter tillsammans med anhörigkonsulenten ska stödja de olika enheterna att själva hålla i den sociala guldkanten för äldre.
- Varje arbetslag inom hemtjänsten ska inom sina ordinarie personalrseruser ordna aktiviteter i sitt område och för att klara det får arbetslagen extra timmar, säger Elisabeth Lago Nilsson, som tycker att förslaget är bra.
Även inom kommunens vård- och omsorgsboenden ska varje enhet på egen hand, som en ordinarie arbetsuppgift, ordna dagliga sociala aktiviteter för de boende. På demensavdelningarna har personalen utbildats i en metod, reminiscens, där man arbetar med historia och tradition för att öka lusten och viljan att kommunicera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om