Personalbrist inom restaurangbranschen: "Som en chock"

När restriktionerna lättade kom restauranggästerna tillbaka, nu behöver flera populära restauranger snabbt utöka sin personalstyrka.

Flera lokala hotell och restauranger söker akut personal för att möta den ökande efterfrågan. Lena Ernberg är vd på Fredensborg där man nu söker fem nya medarbetare.

Flera lokala hotell och restauranger söker akut personal för att möta den ökande efterfrågan. Lena Ernberg är vd på Fredensborg där man nu söker fem nya medarbetare.

Foto: Sofie Olsson/Magnus Strömsten

Vimmerby2021-06-17 06:00

Länge var det strama restriktioner för restaurangbranschen och få sällskap som gav sig ut, något som bokstavligen ändrades över en natt. Nu söker flera hotell och restauranger runt om i Vimmerby personal för att möta efterfrågan, totalt rör det sig om drygt 15 arbetstillfällen.

– Vi är jätteglada att det har vänt men det kom som en chock och vi blev lite tagna på sängen. Sedan de släppte på restriktionerna har vi nästan haft fullt varje kväll, säger Nina Eklund restaurangansvarig på Stadshotellet.

I dagsläget behöver Stadshotellet både fler bartenders, frukostvärdinnor och även kvällsservis. Men man behöver också personal som vet hur branschen fungerar.

– Det är svårt att få tag på erfaren personal. Den personal jag har behöver jag fler av helt enkelt, säger Eklund.

Även Fredensborgs Herrgård utanför Vimmerby rekryterar och det är främst serveringspersonal man önskar säkra upp med inför säsongen.

– Det finns ett enormt behov av kompetens i stan just nu och serveringspersonal är hett eftertraktad, säger Lena Ernberg vd.

Det krävs bland annat att man kan ha många bollar i luften och är van vid mycket folk.

– Framtidens medarbetare behöver klara av flera roller för att vi som arbetsgivare ska kunna erbjuda jobb året runt. Det är otroligt många som söker men som inte uppfyller kraven.

Även om de önskar säkra upp med fler medarbetare känner Ernberg sig lugn.

– Det ser ganska bra ut utifrån den situation som råder, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!