Akuta åtgärden: Stänger kommunala parkeringar

Hög volym på buskörning och stökiga bilträffar har länge varit omdiskuterat i Vimmerby. Nu väljer kommunen att vidta akuta åtgärder för att få bukt med problemen.

"Det börjar gälla så snart skyltarna kommer upp och de behövdes beställas, så det handlar om några dagar. " säger Marie Nicholson (M).

"Det börjar gälla så snart skyltarna kommer upp och de behövdes beställas, så det handlar om några dagar. " säger Marie Nicholson (M).

Foto: Sofie Olsson/Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-12-29 18:00

– Vi kommer att göra en tillfällig stängning av ishallsparkeringen och det är med anledning av den buskörning, eller den höga ljudvolym som det har varit på bilar som har kört igenom stan sent på natten, säger Marie Nicholson (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det är inte bara parkeringen vid ishallen som kommer stängas nattetid. Det gäller alla kommunala parkeringar som finns centralt i Vimmerby. Men exakt vilka det rör sig om har inte Nicholson svar på i dagsläget. Ceosområdets parkering kommer däremot inte att stängas.

– Det kommer att gälla under ungefär en månad och efter den tiden så kommer vi att utvärdera vad som händer med situationen. Vi har även tagit kontakt med de som äger de privata parkeringarna, de kan behöva göra någonting liknande, säger hon. 

I och med att det är en tillfällig åtgärd så blir det inga bommar på parkeringarna.

– Vi sätter upp skyltar och det gäller inte bara förbjuden parkering utan det blir förbjudet att framföra fordon överhuvudtaget, så det går inte ens att köra igenom, säger hon och fortsätter:

– Självklart är polisen informerade och det här blir ju ett verktyg som de kan använda för att helt enkelt sätta stopp för det som pågår.

Under hösten har bland annat Nicholson, tillsammans med tjänstemän och personal från Fabriken varit ute och pratat med bilburen ungdom. Ett arbete för att hitta alternativa sätt för ungdomarna att träffas, genom bland annat organiserade bilträffar och föreningar, har inletts. Men i och med pandemin har planerna skjutits på framtiden. Trots att arbetet inletts så har problemen eskalerat den senaste tiden enligt Nicholson.

– Jag tycker det är en tråkig åtgärd att behöva göra. Vi hade hoppats att vi inte skulle hamna här. Jag hoppas också att det inte blir permanent för man vill inte stänga av stan. Men samtidigt har vi kommit till en punkt där vanliga människors nattsömn störs så pass illa att det blir ohållbart.

Tror du att det här beslutet kan försvåra det långsiktiga arbetet där ni samarbetar med ungdomarna själva?

– Jag tänker ändå att vi var väldigt tydliga när vi var ute och pratade med dem, att det här kommer att blir en följd om det inte blir bättre och det har ju inte blivit bättre, snarare tvärtom. I första hand kan jag inte tänka på det nu, utan vi måste tänka på de som blir påverkade av det här och det är många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!