"Det är många som har bitit sönder tänder"

Allt fler söker tandvård för akuta problem. Samtidigt har många tandläkare valt att ha stängt under över jul och nyår. "Det är högt tryck", berättar tandsköterska Inger Svensson på Tandläkarhuset i Vimmerby.

786 personer sökte förra året för akut tandvård i Vimmerby. De flesta i åldersgruppen 55-59, följt av åldersgupperna 60-64, 65-69 och 24-29.

786 personer sökte förra året för akut tandvård i Vimmerby. De flesta i åldersgruppen 55-59, följt av åldersgupperna 60-64, 65-69 och 24-29.

Foto: Tore Meek/NTB/TT

Vimmerby2022-01-01 07:00

Enligt statistik från Socialstyrelsen sökte 369 personer akuttandvård i Vimmerby 2011. En siffra som sedan dess stadigt ökat och som 2020 låg på 786. Hos Tandläkarhuset i Vimmerby har det under mellandagarna varit ovanligt många som sökt akut.

– Ja, vi har mycket att göra, säger tandsköterska Inger Svensson.

– Ungefär häften av alla patienter de här dagarna har sökt för akuta besvär. Det är många som har bitit sönder tänder, tappat en krona eller fått tandvärk under helgen. 

Däremot menar hon att det inte bara är julens knäck och kola som bär skulden utan att det är vanligt året om att söka för sönderbitna tänder. 

– Man kan bita sönder en tand på allt från mjuka saker till hårda. För en del händer det när de tuggat på en bulle men ofta finns det då en liten sprickbildning som legat sedan innan. Tappade lagningar, kronor och fyllningsfrakturer är det folk generellt mest ringer för. Sedan är det normalt sätt inte så här många per dag som det varit nu. Det burkar vara mycket annars också men då är det även många bokade behandlingar. 

Förra året var rekordlågt när det gäller antal tandläkarbesök generellt. Total skedde 5 326 besök i Vimmerby, en minskning på 821 jämfört med året innan. Men den nedåtgående trenden menar Inger Svensson har vänt under 2021. 

– När restriktionerna lättade blev det att många ville komma på en gång. Det höga trycket är något vi fortfarande märker av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!