Ett kort och lagom intensivt träningspass utöver de vanliga lektionerna i idrott och hälsa har visat sig ge eleverna både bättre inlärnings- och koncentrationsförmåga och bättre fysik.
I höst blir sjuorna som börjar på Astrid Lindgrens skola först ut i Vimmerby att köra ”Puls för lärande”.
Goda resultat
Rektor Josephine Svensson är mycket positiv till försöket.
– Vi har i många år pratat om hur vi kan höja elevernas meritvärden och resultat och tittat på olika tänkbara åtgärder. ”Puls för lärande ” finns redan på ett antal platser i landet och vi har varit på studiebesök i Borås. Det man kan se är att det gett goda resultat och en positiv bieffekt är att eleverna mår bättre på alla plan, både fysiskt och psykiskt.
Idén kommer ursprungligen från USA, där ett experiment med pulsträning visade sig öka elevernas kunskapsnivå med upp till 40 procent i vissa ämnen.
På Astrid Lindgrens skola kommer man att köra pulspassen de dagar som idrott inte står på schemat.
– Det här kommer att vara obligatoriskt och en del av den ordinarie skolgången, men tar inte av annan lektionstid. Vi utökar skoltiden.
– Tanken är att de ska köra en hinderbana när de kommer till skolan på morgonen och att lektionerna i grundämnena svenska, engelska och matte sedan ska schemaläggas under förmiddagen. Det ska bli mycket spännande att se vad det ger för resultat.
Pulsträningen sker utan konkurrens eller tävlingsinslag. Varje elev får personliga pulsband med sensorer och på skärmar på väggen kan man se sin egen puls.
– Man ska ligga på 70 procent av sin maxpuls för optimal effekt.
Många är kritiska till hur lite idrott eleverna har i skolan.
– Fysisk aktivitet behövs varje dag och särskilt när man börjar högstadiet blir det en ganska stor omställning där man inte har möjlighet till uteverksamhet på samma sätt. Nu gör vi ett försök att göra det bästa av situationen. Puls för lärande ska utvärderas, men tanken är att det ska bli en bestående del av skoldagen.
Satsningen har beviljats 31 000 kronor i bidrag av Sparbanksstiftelsen.
– Det är vi jätteglada för, det täcker stora delar av kostnaderna och ekonomiskt hade vi kanske annars inte haft utrymme för det här. Jag tror på den här idén och har en mycket bra magkänsla.