Alandh tillbaka i Vimmerby

Han har gjort filmer om kändisar och alldeles vanliga människor. För sjutton år sedan blev det en dokumentär om en cyklande kronofogde i Vimmerby, en kronofogde som fått Tom Alandh att återvända just hit i sin jakt på solidaritet. - Jag gillar Vimmerby. Och Astrid, förstås. I höst blir Vimmerby ett av fem nedslag i en programserie inför valet.

Ett dokumentärteam med diger meritlista. Tom Alandh i mitten omgiven av ljudtekniker Bengt Wallman och fotografen Björn Henriksson. Just nu i Vimmerby för att göra ett program som kommer att sändas i en serie inför valet i höst.

Ett dokumentärteam med diger meritlista. Tom Alandh i mitten omgiven av ljudtekniker Bengt Wallman och fotografen Björn Henriksson. Just nu i Vimmerby för att göra ett program som kommer att sändas i en serie inför valet i höst.

Foto:

Vimmerby2010-02-06 05:05


I några dagar har Tom Alandh, fotografen Björn Henriksson och ljudteknikern Bengt Wallman synts lite varstans i Vimmerby. Det minst sagt rutinerade SVT-teamet - Tom Alandh och Björn Henriksson har arbetat 40 år tillsammans - jobbar med en serie program som ska sändas inför valet i höst.

Politiska ord
Varje program är en uppföljning av något ur Tom Alandhs digra dokumentärfilmande, han återvänder bland annat till Klippan där han gjorde "Bara en neger" om mordet på en afrikansk invandrare på 1990-talet. Var plats har fått sitt begrepp, hämtat ur den politiska vokabulären. I Klippan "trygghet". I Kumla "lag och ordning". Tensta "kultur" och "framtiden", den får Dorotea spegla.
- I Dorotea dör 40 personer varje år och 20 föds. Där är framtiden svart - de nya Doroteaborna som kommer från Rwanda och Kongo.
Han har hittat en kille från Rwanda som jobbar som brandman i Dorotea. Efter sju år säger han att han aldrig ska flytta därifrån. Han trivs. Trots snö, kyla och mörker.
På Vimmerby har han applicerat det ord han nog tycker är störst och svårast av dem alla: solidaritet. Skälet är filmen han gjorde här för 17 år sedan, dokumentären "Kronofogden kommer - vems är skulden" om Bror Carlsson, som trampade iväg på sin hoj på utmätningsärenden. I Ulf Olssons kala lägenhet fick kronofogden sitta på en låda. Att den nu avlidne Olsson drygt 10 år senare skulle visa vara dubbelmördare och sedan dömas för morden på Jannica Ekblad och tioåriga Helén Nilsson, det var det ingen som kunde ana då.
Det var alltså kronofogden som fick Alandh att återvända, och tänka Vimmerby och solidaritet i en och samma tanke.
- Bror var sympatisk och nästan solidarisk med sina "offer", de fick behålla både hund och dammsugare. Jag tror knappt han fick ihop till sin egen lön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om