Köket är mer än ett jobb för Albin: "Dit hjärtat vill"

I slutet av april slog Brygghuset upp portarna till den nyrenoverade restaurangen där Albin Rydqvist numera basar som köksmästare.

För den kreativa kocken är köket mer än bara ett jobb. "Det fattas en när man inte gör det".

För den kreativa kocken är köket mer än bara ett jobb. "Det fattas en när man inte gör det".

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-07-09 20:00
undefined
För den kreativa kocken är köket mer än bara ett jobb. "Det fattas en när man inte gör det".


– Det här stället är ganska speciellt för att vara Vimmerby, säger Albin.

Serveringen som ligger i direkt anslutning till Åbros Bryggeri har ett naturligt fokus på drycken. På menyn blandas klassisk pubmat med inslag från det traditionella svenska köket i en modern tappning.

– Det ska finnas spänning för den som önskar det, med utrymme för unika smaker och teknisk matlagning. Man kan jobba med Asien, men också Mellanöstern allt mer. Där finns ju otroliga kombinationer som kan gå väldigt hand i hand med det traditionellt svenska.
 

undefined
I slutet på April slog Brygghuset upp portarna för sin nyrenoverade restaurang.


Passionen för mat är något Albin burit med sig från barnsben.

– Jag har haft en fantastisk familj som har lagat mycket mat och inkluderat en i det, så det gjorde det spännande från början. Jag sa nog ganska tidigt att det var det här jag skulle göra. Sen har man inspirerats på vägen av alla möjliga kollegor som driver en vidare.

Det är en sammansvetsad grupp som står i köket på Brygghuset, de flesta i personalen har jobbat tillsammans tidigare.

– Vi går ju in i det här som en gemensam enhet. Jag har såklart huvudansvar som köksmästare, men alla gör sin röst hörd. Både i att utveckla specifika rätter, men även åt vilket håll vi ska röra oss överlag. Vi har personlig prägel på saker och ting, och det måste vi dra nytta av. Vi försöker driva på varandra, tillsammans kan våra idéer alltid bli något bättre, säger Albin.
 

undefined
Souschef Filip Peterson är Albin Rydqvists högra hand.


På Albins högra sida hittar vi Filip Peterson, souschef.

– Albin är otroligt ödmjuk som människa och låter verkligen alla vara med i alla beslut. Det är väldigt sällan han står och skriker på folk!

Filip och Albin träffades första gången när Filip praktiserade i Stadshotellets kök. Efter vidareutbildning i Schweiz, några säsonger i Sälen och en vända på både SMAK och Fredenborgs Herrgård har han hittat tillbaka till Albin på Brygghuset.

– Vi är glada att ha Albin med oss, han är ju smaksäker, säger Filip.
 

undefined
På Brygghusets meny blandas det traditionellt svenska köket med moderna influenser.


Albins intresse för smak och teknik går hand i hand med hans passion för goda råvaror.

– Får man vara ute på fältet, se och känna på saker som växer, och ta med sig det in i köket blir det en ganska viktig del i vad man skapar och lägger på en tallrik. Det handlar om kreativitet och att skapa något vackert, både smakmässigt och för ögat.

Men för Albin betyder kockyrket mycket mer än så.

– Det är alldeles för stor del av livet för att bara vara ett jobb, det fattas en när man inte gör det. Det är dit hjärtat vill liksom.

undefined
På Brygghuset satsar Albin på en meny som ger utrymme för både spännande smaker och teknisk matlagning.
5 snabba med Albin

1. Vad är det bästa med att vara kock?
Människorna.

2. Vad hade du gjort om du inte hade jobbat som kock?
Snickrat.

3. Vilken är den mest lyckade middagen du har gjort?
Avsmakningsmenyn till morfars 80-årsfirande som var utformad efter våra minnen ihop.

4. En katastrofkväll?
Invigningen till Brygghuset när en pump i brunnen gick sönder, köket svämmade över och vi fick utrymma hela restaurangen.

5. Vad äter du när du inte jobbar?
Det mina barn vill ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!