Äldre får mer lugnande

Socialstyrelsen ska utreda om boende på Nygård i Locknevi fått lugnande medicin mot oro för att nattpersonalen dragits in. - Vi har fått en anmälan att så skulle vara fallet och vi kommer givetvis att göra en tillsyn för att reda ut vad som ligger bakom den här anmälan, säger Eva Kågestad, handläggare på Socialstyrelsen i Jönköping.

Vimmerby2008-08-30 04:05

Dit kom en anmälan in förra fredagen. I den gör en person gällande att doseringen av lugnande medel ökat till boende på Nygård i Lockenvi sedan den fasta nattbemanningen drogs in i våras.
Enligt anmälaren kommer de uppgifterna från personal inom omsorgsområdet.
- Detta ska ha skett efter att den nya nattpatrullen fick åka ut de 26 kilometerna till Nygård för ofta, skriver anmälaren till Socialstyrelsen.

Oroliga nätter
Anmälaren redogör också för bakgrunden till den nuvarande situationen på Nygård och den hårt kritiserade indragningen av den fasta nattbemanningen som omsorgsnämnden drev igenom i april. Den stationära nattbemanningen ersattes då av en mobil nattpattrull med ansvar för tillsyn för flera orter i östra kommundelen.
- En nattpatrull kan givetvis inte ge samma snabba service som en personal som sover på boendet och som kan svara på larm inom några minuter. Dessutom känner sig många gamla otrygga när de lämnas inlåsta och ensamma på natten, skriver anmälaren som också varit i kontakt med Länsstyrelsen, men där blivit hänvisad att ta kontakt med Socialstyrelsen i ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om