Äldre utan delaktighet

De gamla i Vimmerby kommun har liten chans att påverka hur deras omsorg ges av den kommunala äldreomsorgen. I Socialstyrelsens äldreguide får delaktigheten bara en etta i betyg.

Vimmerby2008-09-29 06:26

- Det ligger i linje med våra egna brukarenkäter, och jag vet inte riktigt vad det beror på att delaktigheten brister, säger Elisabeth Lago-Nilsson, kd, ordförande i omsorgsnämnden.
Socialstyrelsen har i veckan daterat upp sin äldreguide där ett tiotal kvalitetsfaktorer kontinuerligt följs ner till och med varenda äldreboende i landets kommuner.
Sämst äldrevård erbjuder kommunerna i Södermanlands län samt stadsdelarna i Stockholm, enligt ett genomsnitt i en rankning som Socialstyrelsen gjort. Bäst vård erbjuder kommunerna i Norrbotten och Kalmar. Men skillnaderna mellan kommunerna i länen kan vara stora.
I Kalmar län har Vimmerby svårt att hävda sig och hamnar sammanlagt under de flesta av de andra kommunerna med ett snitt betyg på 2,82. Bäst betyg får kommunen för informationen till vårdtagare och anhöriga, det ligger på 4,4 av fem möjliga. Sämst blir det för delaktigheten, där blir betyget bara en etta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om