"Äldreboende bättre än förskola"

Det råder politisk enighet i kommunstyrelsen om att bygga äldreboende på cirkusplatsen. Det säger även Per-Åke Svensson, C, som ledde den kommunstyrelse som först riktade in sig på att bygga ett äldreboende där.

Vimmerby2013-04-20 04:06

- Det var 2010, när vi släppte alternativet att bygga ut Eken med en tredje våning, och istället riktade in oss på att bygga ett äldreboende på Karlbergstomten och ett på cirkusplatsen, säger han om bakgrunden till att kommunen valt cirkusplatsen.
Efter en segsliten rättsprocess fick kommunen rätt mot grannarna till Eken för att ändra detaljplanen och bygga på en våning.
Kommunstyrelsen, där Per-Åke Svensson då var ordförande, valde dock senare att backa.
- En ny undersökning visade att det var byggtekniskt olämpligt, säger han.
I det sammanhanget lades riktlinjen för två nya äldreboenden upp. Ett för äldre med funktionshinder, ett för dementa.
- Då ville vi ha dom på olika platser, bland annat för att ett ska drivas i kommunens regi och det andra i privat regi, säger han.
Ett av dom var då tänkt för cirkusplatsen.

Många byggplaner
Efter det har många bollar rullat kring olika byggplaner för platsen. Planerna på ett nytt stort dagis vid Vitsippan intill Gästgivarehagen föll på grund av trafikproblemen.
- Vi fick inte ansluta någon direktinfart från Lundgatan och det var olämpligt att leda trafiken till och ifrån förskolan genom villakvarteren, säger Per-Åke Svensson.
Då blev nästa drag att även placera den nya förskolan intill ett äldreboende på cirkusplatsen. När det senare kom i skarpt läge insåg den nuvarande kommunstyrelsen att det inte fick plats. Då togs beslutet att lägga förskolan i Lunden.
Efter det har man beslutat att lägga båda boendena på cirkusplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om