Äldreboendet försenas nära ett år

Äldreboendet på cirkusplatsen försenas nästan ett år. Tidigast i december 2014 kan byggnationen vara klar för inflyttning. Det innebär att kommunen akut måste hitta boplatser till ett 20-tal åldringar som i dag bor på Duvan.
Samtidigt finns risk för ytterligare försening - om detaljplanen överklagas.

En perspektivskiss för att visa storleken på äldreboendet sett från rondellen vid Folkets park. Infarten blir i en ny rondell längre upp på Lundgatan, vid Dagcenter. Kommunen hoppas komma överens med grannarna om detaljplanen för att slippa ett överklagande. Ett nytt möte ska hållas nästa vecka.

En perspektivskiss för att visa storleken på äldreboendet sett från rondellen vid Folkets park. Infarten blir i en ny rondell längre upp på Lundgatan, vid Dagcenter. Kommunen hoppas komma överens med grannarna om detaljplanen för att slippa ett överklagande. Ett nytt möte ska hållas nästa vecka.

Foto:

Vimmerby2013-04-10 06:21


Det är en penibel situation kommunen hamnat i sedan det nu står klart att byggnationen av det nya äldreboendet inte kan vara klar för inflyttning förrän tidigast i december 2014. Det är nästan ett helt år senare än januari 2014 som varit planerat.
Kommunstyrelsen tog på tisdagen upp tidsplanen för behandling och lägger nu skulden för förseningen på fastighetskontoret.

Tydliga direktiv
- Vi har vid upprepade möten och i olika sammanhang varit mycket tydliga med att boendet måste vara klart till januari 2014, och att det också skulle styra planeringen och upphandlingen. Så har det tyvärr inte blivit, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen.
Under tisdagens sammanträde gick kommunstyrelsen igenom läget och de följder som en försening innebär.
Enligt ett uttalande som kommunstyrelsen står enig bakom heter det bland annat: "När färdigställandetiden lades under 2012 fanns inga tveksamheter om att tiden skulle klaras."
I uttalandet pekar kommunstyrelsen också på ett särskilt direktiv; att det i upphandlingsunderlaget tydligt skulle framgå att anbudsgivarna skulle ha ett  slutbesiktningsdatum så att äldreomsorgen skulle kunna börja flytta in i januari 2014.
"Kommunstyrelsen finner nu att fastighetskontoret inte följt instruktionen då färdigställandedatum inte fanns med i anbudsunderlaget. Inte heller vid anbudsöppnandet har fastighetskontoret påtalat att färdigställandedatum i det vinnande anbudet är december 2014." skriver kommunstyrelsen i uttalandet.
Utöver det vill inte Micael Glennfalk kommentera orsaken till förseningen.
- Inte annat än att det blir upp till kommunchefen att hantera den uppkomna situationen fortsättningsvis, säger han.

Dyrt att forcera
Läget kom till kommunstyrelsens kännedom för en vecka sedan. Sedan dess har man förhandlat om en lösning med entreprenören, Skanska, om vilka möjligheter som står till buds.
- Skanska prefabricerar en del av byggnationen för att tjäna tid. Men till exempel bottenplattan gjuts på plats och behöver sin torktid på fyra månader. Vi har också hört om man kan forcera byggnationen av den ena byggnaden för att få den klar - men det blir för dyrt för oss så där backar vi på grund av prislappen, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om