"Äldreomsorgen i Vimmerby är bra"

Brist på platser. Ständigt krympande budgetramar. Hemtjänstpersonal som vet på minuten hur lång tid det får ta att diska och bädda sängen. Visst finns det fläckar också i Vimmerby kommuns äldreomsorg. Men omsorgsnämndens ordförande kan ändå säga att omsorgen om våra gamla är god. - Jag är säker på att man inte kan hitta några skandaler av det slag som nu är på tapeten. Och vi har en fantastisk personal som bryr sig.

Vimmerby2011-11-19 05:05


Kanske har debatten om äldreomsorgen aldrig varit så bred, så omfattande och så intensiv som nu. Elisbeth Lago Nilsson, KD, reagerar som andra. Med starkt obehag.
- Min första tanke är alltid "hur har vi det i Vimmerby?"
Hon törs lova att det inte finns skräckexempel av det slag som nu lyfts fram i Vimmerby kommun. Hon tror inte ens att det skulle kunna hända.
- Vimmerby är litet. Kontaktnätet starkt. Och framförallt tror jag att de nivå vi ändå håller beror på vår fantastiska personal som verkligen bryr sig och trollar så gott de kan. Det är rätt människor på rätt plats.

Privat
Det första privata äldreboendet i Vimmerby kan vara verklighet om två år. Kommunen ska bygga två boenden på "Cirkusplatsen" och den borgerliga alliansen har gett tydligt besked att avsikten är att ett ska drivas i privat regi.
Larmen har väckt funderingar också hos en politiker som gillar privata alternativ.
- Jag tror absolut på mångfald och att privata alternativ kan vara jättebra. Men det finns oroväckande inslag och jag är glad att vi inte håller på med upphandling med någon extern privat aktör i dag. Det finns saker att fundera över.

Insyn
Vad är oroväckande?
- Jag har trott att det räcker med att man skriver ett bra avtal, som i minsta detalj visar vad som gäller. Men kommunen, som har det yttersta ansvaret för all äldreomsorg, får ju en ihålig tillsyn om den privata aktören inte gör det man säger att man gör. Dessutom är det viktigt att se över yttrandefriheten och anmälningsplikt även inom den privata sidan. I kommunal verksamhet skulle det vara helt otänkbart att sätta munkavle på personalen.
Regeringen har nyligen beslutat att tillsätta en utredning för att förändra meddelarskyddet så det blir lika villkor för kommunal och privat verksamhet och se över om det finns kvalitetsskillnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om